V prosinci jsem připraven hlasovat pro vyšší sazby, říká Mojmír Hampl z ČNB

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl Zdroj: CTK

Před krizí rostla česká ekonomika podstatně rychleji než dnes, nikdo přitom z přehřívání strach neměl, říká radní České národní banky Mojmír Hampl.

Pětiprocentní růst ekonomiky působí idylicky, neobáváte se ale, že se Česká republika kapku přehřívá?

Před rokem 2007 jsme byli v téhle ekonomice schopni růst o sedm procent a připadalo nám, že je to málo a že to může být ještě mnohem víc. Teď mají najednou všichni hrůzu z toho, že se tu všichni potíme a přehříváme a že tak silný růst možná nepřežijeme.

Na růstový strop tedy nyní narážíme dříve?

Změnilo se naše očekávání ohledně budoucnosti a ohledně toho, jak rychle můžeme bohatnout. Růst Česka je nyní udržitelný, rovnovážný a odpovídá povaze ekonomiky. Je ale otázkou, zda právě kvůli nižšímu očekávání nehrozí, že i při pomalejším růstu než před krizí se teď nepřehříváme. Náš alternativní scénář tedy říká, že bychom možná v budoucnu mohli potřebovat zvyšovat sazby víc.

Zvednete v prosinci ruku pro další zvýšení sazeb?

Čísla vesměs potvrzují, že se naplňuje naše prognóza a také že je možné, že inflačních tlaků může být trochu víc. Taková alternativa by pak volala po trochu rychlejším růstu sazeb. Umím si tedy velice dobře představit, že budu příští měsíc zvedat ruku pro zvýšení sazeb. A to o čtvrt procentního bodu, což odpovídá hladkému návratu k normální měnové politice.

Zásadní růst sazeb je očekáván v příštím roce, s jakou základní sazbou bude podle vás ČNB končit příští rok?

Každopádně výš než na konci letošního roku, a to možná zřetelně výše.