Válka na Ukrajině zesílila poptávku po lécích na bolest, upozorňuje šéf řetězce Dr.Max Horák

Daniel Horák, šéf skupiny Česká lékárna holding, která provozuje lékárny Dr. Maxe.

Daniel Horák, šéf skupiny Česká lékárna holding, která provozuje lékárny Dr. Maxe. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Daniel Horák, šéf skupiny Česká lékárna holding, která provozuje lékárny Dr. Maxe
2
Fotogalerie

Ačkoli ruská agrese nemá na lékárenský řetězec Dr.Max příliš velký dopad, společnost pozoruje zvýšenou poptávku po některých produktech včetně prášků na bolest nebo obvazů a náplastí. Někteří ukrajinští uprchlíci zároveň nemohou v Česku sehnat léky, které užívali na Ukrajině. „Samozřejmě jsou i takové léky, jež v tuzemsku nemáme registrované, a pak je nejjednodušší poslat je k lékaři, který jim alternativní lék předepíše,“ říká generální ředitel sítě Dr.Max Daniel Horák.

Jak se ve vašem lékárenském řetězci projevuje válka na Ukrajině?

Zatím to velký efekt nemá. Na začátku března byly takové dva týdny, kdy se zvýšila poptávka po obvazech, náplastech a tak dále. Vzniklo to tím, že takové produkty se obyčejně neskladují v nějakém obrovském množství, takže se poměrně rychle vyprodaly. Následně jsme je ale doplnili z velkodistribuce a současně s tím se snížila i poptávka. 

Zvýšila se v souvislosti s příchodem Ukrajinců poptávka po některých lécích?

Ano, zaznamenali jsme zvýšenou poptávku po lécích na předpis, ale i po prášcích na bolest, především po Paracetamolu a Ibuprofenu. My ale léky na předpis bez lékařských předpisů zákazníkům neprodáváme, je to ilegální. Nicméně léky na předpis jsme darovali Ukrajině prostřednictvím ministerstva zdravotnictví, které je doveze na polsko-ukrajinské hranice, odkud se distribuují nemocnicím. Máme tak jistotu, že léky zůstanou kvalitativně v pořádku a že se dostanou opravdu k těm, kteří je potřebují nejvíce.

V Česku se stává, že ukrajinští uprchlíci marně pátrají po lécích, které jsou pro ně důležité a měli je na Ukrajině. Dokážete jim nabídnout alternativní léčiva?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!