Veřejné finance jsou zdravé jen na první pohled, nesouhlasí s Národní rozpočtovu radou Skopeček

Jan Skopeček

Jan Skopeček Zdroj: ČTK

Národní rozpočtová rada ve své aktuální zprávě hodnotí stav českých veřejných financích kladně. S takovým pohledem však nesouhlasí ekonomický expert opoziční ODS. "Veřejné finance jsou zdravé jen na první pohled," varuje Skopeček v rozhovoru pro E15.

Národní rozpočtová rada tvrdí, že české veřejné finance jsou v dobrém stavu. Souhlasíte?

Já si vybavuji jejich jiný dokument. Z toho vyplývá, že pokud s veřejnými financemi něco strukturálně neuděláme, tak se z důvodu stárnoucí populace, vyšších nákladů na penzijní systém a zdravotnictví dostanou do velkých problémů.

Jak si jejich aktuální stanovisko vysvětlujete?

Podle aktuálních dat veřejného dluhu a HDP si ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi nevedeme úplně špatně. Veřejné finance jsou ovšem zdravé jen na první pohled, protože řada zemí je na tom mnohem hůře, to není dobré měřítko.

Myslím, že Národní ekonomická rada si je vědoma toho, že za dobrými výsledky stojí poměrně slušný ekonomický růst a velmi nízká nezaměstnanost. Kdyby nastala hlubší recese, okamžitě by vzrostly náklady na obsluhu státního dluhu a dostali bychom se do mnohem horších rozpočtových čísel.

Rada také kvituje vydání Dluhopisu Republiky. Jaký je váš názor na něj?

Myslím si, že je to spíše okrajová záležitost. Za stávajících podmínek určitě občané najdou lepší příležitosti, do kterých mohou investovat nebo uložit své peníze. Nic proti tomu ale nemám. Snahu diverzifikovat portfolio cenných papírů, byť drobně, ze strany státu považuji za vhodnou.