Rozpočet se během měsíce propadl do více než dvacetimiliardového schodku

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Státní rozpočet se v listopadu dostal do schodku 21,6 miliardy korun z říjnového přebytku 5,7 miliardy korun. Loni v listopadu rozpočet vykázal schodek 11,6 miliardy korun. Důvodem meziročního zhoršení je růst výdajů na projekty spolufinancované z fondů EU. Informovalo o tom ministerstvo financí. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Nadále platí, že výsledek hospodaření na konci roku bude výrazně lepší než plánovaný deficit, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Vzhledem k vlivům, jako je zejména přísun evropských peněz, standardně rekordnímu prosincovému výběru DPH nebo skutečnosti, že v letošním roce se daří čerpání investičních výdajů alokovat do celého roku a jejich nárůst v prosinci by tak neměl být natolik výrazný, předpokládáme, že výsledek bude blízko vyrovnané bilanci,“ doplnila.

Po očištění o peníze z EU by rozpočet ke konci listopadu skončil ve schodku 17,7 miliardy korun, ve stejném období loni by rozpočet vykázal schodek 13 miliard korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci listopadu stouply meziročně o 107,9 miliardy na 1249,7 miliardy korun. Celkové výdaje se zvýšily o 117,9 miliardy na 1271,3 miliardy korun. Daňové příjmy rozpočtu včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly o 78,2 miliardy na 1109,5 miliardy korun.

Ve srovnání s rokem 2017 výdaje na společné programy s EU stouply ke konci listopadu o 38,6 miliardy korun, uvedlo MF. Investice ze státního rozpočtu celkem meziročně vzrostly o 34,7 miliardy na 102,2 miliardy korun.

Největší objem výdajů rozpočtu jde na sociální dávky. Ke konci listopadu na ně stát vydal 509,3 miliardy korun, meziročně o 24,5 miliardy více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 557,9 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu z daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o 5,9 procenta na 255,8 miliardy korun. Inkaso spotřebních daní se meziročně zvýšilo o 2,5 miliardy na 143,9 miliardy korun.