Vladimíra Dvořáková: Hlasy voličů ČSSD se v druhém kole rozdrobí

Zleva Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier, Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a Jan Hamáček. Voliči ČSSD budou nejspíš v druhém kole prezidentských voleb stejně nejednotní jako vedení strany

Zleva Lubomír Zaorálek, Jiří Dienstbier, Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc a Jan Hamáček. Voliči ČSSD budou nejspíš v druhém kole prezidentských voleb stejně nejednotní jako vedení strany Zdroj: ctk

Voliče ČSSD čeká v druhém kole prezidentských voleb štěpení, řada z nich nakonec zřejmě vůbec volit nepůjde. Finále českých prezidentských voleb totiž nenabídne kandidáta přijatelného napříč politickým spektrem, ale dvě vyhraněné osobnosti, říká politoložka Vladimíra Dvořáková.

E15.cz: Je pro Vás výsledek prvního kola voleb překvapující?

Nemůžu říct, že by to bylo úplně překvapující. Očekávala jsem vítězství Miloše Zemana a očekávala jsem, že Jan Fischer se může dostat do velkých problémů. Nebyla jsem si ale jistá, zda druhým postupujícím bude Karel Schwarzenberg nebo Jiří Dienstbier.

E15.cz: Proč voliči preferovali Schwarzenberga před Dienstbierem?

To velmi zajímavá otázka, která bude vyžadovat hlubší zkoumání. Žádný jednoznačný důvod pro to není, Schwarzenbergovi se nejspíše podařilo zmobilizovat více příznivců. Okruh voličů Dienstbiera a Zemana se částečně překrýval a Dienstbier nebyl vždy schopen přesahu směrem ke středovým voličům. Naproti tomu Schwarzenberg dokázal těžit z propadu Fischera. Očekával jsem mnohem těsnější souboj.

E15.cz: Uposlechnou voliči ČSSD v druhém kole stranické doporučení, aby hlasovali pro Miloše Zemana?

Voliči sociální demokracie budou rozpolceni. Část z nich nepůjde k volbám, část bude volit prázdnými lístky. Příznivci komunistické strany, kteří volili Dienstbiera, nyní asi svou podporu přenesou na Zemana. Někteří z voličů více nakloněných ke středu, vyznávajících modernější pojetí sociální demokracie, mohou zvolit Schwarzenberga. Nevěřím ale tomu, že když Bohuslav Sobotka řekne 'volte toho', tak na to voliči stoprocentně přistoupí.

E15.cz: Kterého z obou kandidátů může více poškodit jeho politická minulost nebo současnost, na kterou oba navzájem upozorňují?

To nejspíš o vítězi nerozhodne. Spíš si myslím, že bude záležet na celkovém nastavení kampaně, na tom, zda dokážou potenciální voliče přesvědčit, aby k volbám přišli. Ve většinovém volebním systému se předpokládá, že voliči volí toho, kdo jim méně leze na nervy. To znamená někoho, kdo je méně výrazný, kdo nemá tak silnou podporu známých osobností. V tomto případě ale oba kandidáti společnost polarizují.

Jan Kubáček: Druhé kolo voleb může rozhodnout i počasí

Franz si do štábu odskočil od komponování, přivítal ho potlesk