Výstavba skladů se z luk přesouvá na brownfieldy, říká ředitel developera P3 Tomáš Míček

Tomáš Míček, ředitel české části developerské skupiny P3

Tomáš Míček, ředitel české části developerské skupiny P3 Zdroj: Michaela Szkanderová

Tomáš Míček, ředitel české části developerské skupiny P3
Tomáš Míček, ředitel české části developerské skupiny P3
3
Fotogalerie

Z nedostatku zaměstnanců se stalo téma číslo jedna české ekonomiky. Ovlivňuje mimo jiné i plány firem na výstavbu nových továren. „Neumím si představit, že by tu někdo chtěl postavit další výrobu s pěti až deseti tisíci zaměstnanci,“ říká v rozhovoru pro E15 Premium Tomáš Míček, ředitel české části developerské skupiny P3.

Sklady a průmyslové haly jsou architektonicky velmi jednoduché objekty. Je do budoucna nějaká šance, že se to změní?

Průmyslová architektura se určitě bude měnit. Mimo jiné kvůli obrovskému trendu, kterým je zástavba brownfieldů. Tam je šance pro výstavbu skladů v jiné podobě, než jak je známe dosud. Na brownfieldech se totiž blížíme k centrům měst. To si v kombinaci s příchodem nových klientů vyžádá novou podobu skladů. Například je možné, že se znovu vrátíme k takzvaným pilovým střechám, jak je známe ze starých továrních hal. Světlíky tam nejsou v ploše, ale v určitém úhlu. Hala navíc bude zvenku vypadat jinak, bude tam větší podíl zeleně. 

Takže po letech výstavby hal na polích se situace mění?

Brownfieldy jsou určitě směr, kam se bude vývoj ubírat. Při výstavbě na zelených loukách se často dostáváte do konfliktu se samosprávami. A díky tomu se brownfieldy vracejí na trh. Například v Německu je teď výstavba na brownfieldech velmi silný trend.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!