Zemědělský svaz: Fond proti suchu se nerozjede, když do něj nepřispěje dost farmářů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Auto.cz

Několik let slibovaný Fond těžko pojistitelných rizik, který umožní zemědělcům pojistit se proti suchu a dalším událostem, chce ministerstvo zemědělství rozjet už příští rok. Podle ředitele Zemědělského svazu České republiky Jana Ulricha to ale bude reálné za dva až tři roky. “Musí být dostatečně motivační, aby přilákal kritickou masu zemědělců a tím pádem i finančních prostředků,” řekl Ulrich v rozhovoru pro deník E15.

Vyřeší fond problémy s kompenzacemi zemědělcům za sucho?

Bude to řešení v případě, že nastavené parametry budou vstřícné ke všem typům zemědělských podniků. Zároveň musí ten fond být dostatečně motivační, aby přilákal kritickou masu zemědělců a tím pádem i finančních prostředků, které do nich budou vkládat. Když tam ta kritická masa nebude, tak se fond nikdy pořádně nerozjede.

Podle ministerstva zemědělství by měli zemědělci a stát přispívat do fondu rovným dílem. Bude to fungovat?

Takhle to bylo navržené už před lety a je v zásadě v pořádku, aby se spolupodíleli jak zemědělci, tak i stát. Musí se také stanovit jasná pravidla, za kterých se spustí mechanismus kompenzací.

Myslíte, že se zemědělci budou chtít zapojit?

Před dvěma třemi lety jsme dělali průzkum. Bylo to v době, kdy ministerstvo zemědělství poprvé přišlo s takovým návrhem. Jak to bylo tehdy nastavené, tak to vypadalo, že se ta představa nenaplní. Hlavně co se týká té kritické masy zemědělců.

Kolik jich mělo zájem, víc jak polovina?

Z naší členské základny jsem takhle jasný vzorek neměl. Projednávali jsme to s některými z našich orgánů a ochota vstoupit do fondu byla kolem dvaceti procent. Tedy relativně nízká. 

Ministr v demisi Jiří Milek plánuje fond spustit příští rok. Považujete to za reálné?

Já bych si přál, aby to bylo připravené za rok. Je potřeba vytvořit institucionální zázemí, je třeba vytvořit legislativní prostor. Jestliže se stát a zemědělci k něčemu zavážou, musí to mít jasná pravidla. Přál bych si, aby to bylo v příštím roce, ale nejsem tak optimistický.

Jaký časový horizont je podle vás možný?

Myslím, že tak za dva tři roky.