Bankovní daň by mohla poškodit celou českou ekonomiku, míní šéf asociace Štěpánek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Peníze
Pobočka Raiffeisenbank
Hello bank!
Banka Creditas
5
Fotogalerie

Rostoucí výdaje státu chce vládní ČSSD řešit zvýšením příjmů státního rozpočtu, konkrétně zavedením bankovní daně. Výkonný ředitel České bankovní asociace Pavel Štěpánek ale v rozhovoru pro E15.cz varuje, že opatření by se negativně projevilo v řadě dalších segmentů české ekonomiky.

Jak vnímáte, že se ČSSD opět vrací k návrhu zavedení bankovní daně?

Není to nic nového, je to takový evergreen. My zásadně nekomentujeme politické souvislosti těchto návrhů, jen upozorňujeme na to, že by v celkovém důsledku ekonomiku více poškodily, než jí prospěly. Totéž se týká celkových dopadů na státní rozpočet.

Častým argumentem proti návrhu bývá, že by daň stejně nakonec zaplatili klienti. Je přesný?

Banky pracují v prvé řadě s penězi svých klientů, a to jak individuálních, tak firemních. Škodlivý účinek sektorové daně se tak projeví v řadě segmentů hospodářství.

Není tedy dostačující úvahu omezovat pouze na to, kdo tu daň v důsledku nakonec doopravdy zaplatí, ale je nutno vzít v úvahu i to, že by taková daň mohla škodlivě zasáhnout schopnost bankovního systému financovat rozvoj ekonomiky.

Mohlo by její zavedení znamenat například i odchod menších bankovních domů?

V těch zemích, kde daň zavedly, by se dal najít i takový případ. Dalším kontextem je, že ačkoliv je v Evropě velký rozptyl sazeb korporátních daní ze zisku, ty české jsou v porovnání s okolními srovnatelnými státy zhruba stejné.