Vyrobili jsme už okolo 1,7 milionu židlí, říká spolumajitel společnosti RIM Milan Nagy

Milan Nagy, jednatel společnosti RIM

Milan Nagy, jednatel společnosti RIM Zdroj: Michael Tomeš

Milan Nagy, jednatel společnosti RIM
Milan Nagy, jednatel společnosti RIM
Milan Nagy, jednatel společnosti RIM
Milan Nagy, jednatel společnosti RIM
Milan Nagy, jednatel společnosti RIM
10
Fotogalerie

Na kancelářských židlích od moravské společnosti RIM CZ sedí bankéři v Komerční bance, České spořitelně, České národní bance, ale rovněž pracovníci automobilky Audi nebo německá policie. Firma je vyrábí již od roku 1991. Na trh nyní dodává okolo 130 tisíc výrobků ročně. „Kromě Antarktidy jsme na všech kontinentech,“ uvádí spolumajitel společnosti Milan Nagy, který firmu založil spolu s dalším společníkem firmy Rudolfem Fukalem.

Změnil se od devadesátých let obor výroby židlí?

Změna je obrovská. Je velký příklon k vyšší kvalitě a zajímavějšímu designu. Ergonomie už není jen fráze, ale klienti chtějí dobré sezení a kvalitní mechanismy u otočných židlí. Kancelářská židle je dnes stále stejná, jen je modernější a z nových materiálů.

Větší roli ale hraje takzvané měkké sezení, které je v neformálních prostorech. Na ústupu jsou konferenční stoličky, místo nich se používají čalouněná křesílka. Je to trend, který bude pokračovat. V anglosaských zemích už klasickou konferenční židli skoro nevidíte. Obor se velmi mění a musíte sledovat trendy, co se děje na trhu a v materiálech.

Kolik stojí vaše kancelářské židle?

Rozpětí je široké: od tří do patnácti tisíc korun. Cena se odvíjí od toho, jak si definujete ergonomii a materiály, zda použijete plast, hliník, kůži a jaký mechanismus stolička má.

Jak jste se k výrobě židlí dostal?

Firmu jsme dávali dohromady s kolegou Rudolfem Fukalem v roce 1991. Jsme dva společníci a před založením firmy jsme pracovali v letecké společnosti Moravan, která vyráběla akrobatická letadla a rozprašovače. Ta však krachovala, a tak jsme v roce 1991 hledali, co bychom dělali, a zjistili jsme, že na trhu nejsou vůbec žádné kancelářské židle. Vyráběl je pouze Kovonax, a to v černé a béžové kožence. A dodávali to jen po vagonech. Začali jsme proto vyrábět jeden typ židlí, ale v různých barvách na přání zákazníka, což na začátku devadesátých let byla úplná bomba. Byli jsme jednooký král.

Dělali jste konstrukce letadel?

Byl jsem programátor CNC strojů, kolega pracoval na kontrole. Začínali jsme z úplné nuly, bez kapitálu a měli jsme nakreslenou stoličku a vymýšleli jsme, jak ji vyrobit bez technologií a velkých investic.

Jak jste sehnali kapitál?

Kapitál byl minimální, jen na výrobu první sady padesáti židlí, kterou jsme rozběhli. Všechno jsme dělali v kooperacích, kdy jsme zadali výrobu dílů a židle jsme pak na jednom místě zkompletovali. Kapitál jsme začali potřebovat v roce 1992. Požádali jsme o úvěr, za nějž ručil třetí společník, ten však z firmy v roce 1997 odešel.

Pracujete spolu osmadvacet let. Neměli jste ponorkovou nemoc?

Myslím si že ne. Velmi důležitá je schopnost dělat kompromisy. Jde o toleranci a důležité je, že to neděláme kvůli penězům, ale že nás to baví. Dnes je ale v managementu více hlav. Chceme nejlepší lidi a nápady. Nemůže jít o one-man-show, protože firma by zůstala malá.

Kolik už firma RIM vyrobila od svého vzniku kancelářských židlí?

Odhaduji, že za těch 28 let jsme mohli vyrobit okolo 1,7 milionu židlí. Momentálně děláme okolo 130 tisíc židlí za rok.

Kde všude se sedí na vašich židlích?

Co se týká teritorií, je to celá Evropa kromě Pyrenejského poloostrova, pak USA, Austrálie, Asie, Afrika. Kromě Antarktidy jsme na všech kontinentech. Vyrábíme vyšší střední třídu, takovou dobrou „škodovku“. Když přijdete do Komerční banky, České spořitelny nebo do České národní banky, všude se sedí na židlích od RIM. Naše židle jsou rovněž v kancelářích velkých korporací, jako je například Audi, ale nakupuje od nás i německá policie. Dodáváme ale i do menších společností.

Proč si vás oblíbili právě bankéři?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!