Zájem o profesi kuchaře výrazně klesá | E15.cz

Vše o vizionářích

Vše o vizionářích Vstoupit do speciálu

Zájem o profesi kuchaře výrazně klesá

nos

V Česku je malý zájem o kuchařský obor. Ještě v roce 2003 se na tento učební obor bez maturity hlásilo přes devět tisíc žáků, loni to byly pouhé čtyři tisíce. A letos ředitelé učilišť předpokládají zhruba stejný zájem.

„Žáci se k nám sice hlásí, ale problém je ten, že pokud složí přijímací zkoušky na jiné škole s maturitou, tak odevzdají zápisový lístek raději tam,“ uvedl ředitel Střední školy gastronomie v Nové Pace Petr Jaroš.

Učňovskému školství kromě poklesu zájmu škodí i výrazně slabší ročníky. Zatímco v roce 1990 ze základní školy vycházelo 200 tisíc žáků, letos to je zhruba 90 tisíc. Další velký problém je podle odborníků i v tom, že velké procento mladých kuchařů po získání výučního listu odchází dělat úplně jinou profesi.

Z dat úřadů práce přitom vyplývá, že v České republice chybí aktuálně přes tři tisíce kuchařů. Postupně ubývá i servírek a číšníků, kteří hledají pracovní uplatnění.

Českým restauracím vládne klasika, hosty do nich táhnou guláš a pivo

„Sehnat kuchaře z oboru je prakticky nemožné, navíc u nás na severu Čech. Všechnyzaměstnance restaurace jsme přeškolili z jiných oborů,“ říká Lucie Beyerová, majitelka teplické biorestaurace Zahrada.

Tradičně největší zájem je o osmiletá gymnázia a mezi čtyřletými obory o střední odborné školy. K prvnímu termínu přijímacích zkoušek by letos mělo přijít 63 tisíc uchazečů o čtyřleté obory a 25 tisíc o studium osmiletých gymnázií, ke druhému o několik tisíc méně.

Jak si pořídit vlastní hospodu? Odpovědi najdete v novém magazínu E15.

Magazín E15 Premium Chceš hospodu?

V restauraci můžete popustit uzdu fantazii, říká spolumajitel sítě La Collezione Ondřej Rákosník
Všechno na váhu. Vietnamští podnikatelé chtějí obnovit tradici českých jídelen

Autor: nos
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!