V Česku je malý zájem o kuchařský obor. Ještě v roce 2003 se na tento učební obor bez maturity hlásilo přes devět tisíc žáků, loni to byly pouhé čtyři tisíce. A letos ředitelé učilišť předpokládají zhruba stejný zájem.
„Žáci se k nám sice hlásí, ale problém je ten, že pokud složí přijímací zkoušky na jiné škole s maturitou, tak odevzdají zápisový lístek raději tam,“ uvedl ředitel Střední školy gastronomie v Nové Pace Petr Jaroš.
Učňovskému školství kromě poklesu zájmu škodí i výrazně slabší ročníky. Zatímco v roce 1990 ze základní školy vycházelo 200 tisíc žáků, letos to je zhruba 90 tisíc. Další velký problém je podle odborníků i v tom, že velké procento mladých kuchařů po získání výučního listu odchází dělat úplně jinou profesi.
Z dat úřadů práce přitom vyplývá, že v České republice chybí aktuálně přes tři tisíce kuchařů. Postupně ubývá i servírek a číšníků, kteří hledají pracovní uplatnění.
„Sehnat kuchaře z oboru je prakticky nemožné, navíc u nás na severu Čech. Všechnyzaměstnance restaurace jsme přeškolili z jiných oborů,“ říká Lucie Beyerová, majitelka teplické biorestaurace Zahrada.
Tradičně největší zájem je o osmiletá gymnázia a mezi čtyřletými obory o střední odborné školy. K prvnímu termínu přijímacích zkoušek by letos mělo přijít 63 tisíc uchazečů o čtyřleté obory a 25 tisíc o studium osmiletých gymnázií, ke druhému o několik tisíc méně.