Českým restauracím vládne klasika, hosty do nich táhnou guláš a pivo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Přestože počet tuzemských hospod a restaurací rok od roku klesá, takřka dvě třetiny Čechů je stále pravidelně navštěvuje. Roli přitom hraje kvalita jídla i atmosféra podniku. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Rondo Data pro deník E15.

„Ekonomika prožívá svá nejlepší léta a to se odráží ve všem. Proto není překvapením, že čím dál více lidí ocení především kvalitu jídla,“ říká Tomáš Kučera z Rondo Data. Do restaurací chodí častěji lidé z větších měst, kteří také více utrácejí.

Bez ohledu na věk, pohlaví nebo sociální status preferují Češi svou vlastní národní kuchyni. Dobrou omáčku s knedlíky, guláš nebo například řízek vyhledávají dvě pětiny dotázaných, prim hraje více u mužů a starších lidí. Uvědomují si to i restauratéři, kteří se ve svých podnicích snaží vracet ke kořenům české kuchyně.

„Je tu tendence rehabilitovat českou kuchyni a dělat ji kvalitně a s nápadem,“ říká šéfredaktorka gastronomického časopisu Food Darina Křivánková. Zbytek respondentů ale chodí podle průzkumu do restaurací vyzkoušet i něco jiného, například italskou, řeckou, francouzskou nebo asijskou kuchyni.

Při výběru restaurace rozhoduje podle průzkumu především to, jak jídlo chutná, jaká je atmosféra podniku a jak se chová personál. Pro mnoho Čechů nicméně zůstává návštěva restaurace výjimečnou událostí. Jíst do hospody chodí většinou jednou až dvakrát měsíčně a útrata se průměrně pohybuje do pěti set korun.

E15

Nejčastěji chodí do restaurace mladí lidé do třiceti let. S věkem obliba restaurací klesá, až polovina z nich uvedla, že chodí do restaurace méně často než před deseti lety. „Na většinu těchto lidí dopadají stále se stupňující závazky v podobě rodin, dětí a hypoték. Proto už nechodí do restaurací tak často,“ míní Kučera.

K pití si Češi podle očekávání dávají nejčastěji pivo, které preferují především muži. U žen naopak dominují nealkoholické nápoje, víno a pak teprve pivo.

V posledních letech ovšem spotřeba čepovaného piva v hospodách a restauracích klesá a lidé si často raději otevřou lahvové pivo doma. Pivovarníci to dávají za vinu zejména zákazu kouření v restauracích.

V Česku existuje podle Asociace malých a středních podniků 40 tisíc pohostinských zařízení. A přestože předloni vzniklo nejvíce restaurací za posledních pět let, mnoho jich také zaniklo.

Pokračuje tak klesající trend v počtu restaurací. Asociace míní, že za krachem českých hospod stojí nejen zákaz kouření, ale také nedostatek personálu či regulace ze strany státu.

Jak si pořídit vlastní hospodu? Odpovědi najdete v novém magazínu E15.