Stagflace odkládá lov jednorožců. Investoři tlačí na snížení nákladů, startupům jde o vše

Lov nových jednorožců musí počkat

Lov nových jednorožců musí počkat Zdroj: Tereza Kovandová

Otázka, zda se svět řítí do recese, je dávno zodpovězena. Hlavním tématem dneška je diskuze, jak dlouho bude krize trvat a jak se přicházející ochlazení dotkne začínajících firem.

Startupové prostředí je tradičně nastaveno na dlouhodobý horizont, některé investice se mohou dočkat zhodnocení až více než po dekádě. Proto si nyní všichni kladou otázku: máme postupovat jako dříve, nebo se už zlaté časy nevrátí a přístup ke kapitálu bude v dalších letech omezený? „Investoři se obávají, že start-upy nedostanou další financování z trhu, pokud se nedokážou rychle překlopit do ziskovosti,“ popisuje aktuální stav na bojišti ostřílená investorka Andrea Laurenová z investiční společnosti Rockaway.

Jedním z proroků ochlazení přicházejícího do startupového světa je například vlivný Masajoši Son, který založil japonský gigant SoftBank. „Šéfové jednorožčích společností stále věří ve své valuace a nejsou ochotni připustit, že by mohly být nižší, než si myslí,“ prohlásil Son a dodal, že startupová zima bude delší, než se původně domníval. Podobný názor převládá například i v kancelářích prestižního startupového inkubátoru Y Combinator, který doporučil svým firmám, aby se „připravily na nejhorší“. Stejně tak největší startupový investor na světě Tiger Global oznámil, že zpomalí tempo investování.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!