Včely ve městě. Zamiloval se do nich i spolumajitel Trenýrkárny Adam Rožánek

Včelám je nejlépe, pokud jsou minimálně rušeny, říká spolumajitel Trenýrkárny a včelař Adam Rožánek.

Včelám je nejlépe, pokud jsou minimálně rušeny, říká spolumajitel Trenýrkárny a včelař Adam Rožánek. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Podle Českého statistického úřadu a Českého svazu včelařů je v Česku bezmála šedesát tisíc včelařů chovajících přes 640 tisíc včelstev. Na snímku včelař a šéf Trenýrkárny Adam Rožánek.
Své vlastní včely již mají třeba Národní zemědělské muzeum nebo některé hotely, které vlastní med využívají k přípravě pokrmů pro své hosty. Na snímku včelař a šéf Trenýrkárny Adam Rožánek.
Většina lidí má včelařství spojené s venkovem, ale kvalita života včel a medu je paradoxně vyšší ve městech. Jedním z důvodů je druhová rozmanitost městských rostlin. Na snímku včelař a šéf Trenýrkárny Adam Rožánek.
Podle Českého statistického úřadu a Českého svazu včelařů je v Česku bezmála šedesát tisíc včelařů chovajících přes 640 tisíc včelstev. Své vlastní včely již mají třeba Národní zemědělské muzeum nebo některé hotely, které vlastní med využívají k přípravě pokrmů pro své hosty.
Na snímku včelař a šéf Trenýrkárny Adam Rožánek.
10
Fotogalerie

Zatímco někomu přibyla na dvorku káď s ledovou vodou na otužování, spolumajiteli Trenýrkárny Adamu Rožánkovi začaly kolem domu létat včely. Tradice chovu včel totiž dorazila i do českých měst. Nadšenci je chovají mezi činžáky nebo na střechách.

Během jednoho z letních podvečerů přede dvěma lety nasedl šéf Trenýrkárny Adam Rožánek do auta a vyrazil na Moravu. Zpátky do Prahy se vrátil v noci a s přenoskami plnými včel. Od té doby je hrdým chovatelem tří pražských včelstev, která umístil hned vedle areálu, kde bydlí. „Včely se mají převážet v noci, aby v klidu zvládly cestu a mohly se rovnou probudit na novém místě,“ líčí novopečený včelař.

K tomu, aby je člověk mohl převézt z jednoho okresu do druhého, potřebuje nejen probdít celou noc za volantem, ale i získat potřebná veterinární potvrzení dokládající, že včely jsou zdravé. V případě svých včelstev měl Adam Rožánek jistotu. Pořídil si je totiž u toho nejlepšího včelaře, kterého mu doporučili odborníci z včelařského spolku. „Včely dnes prodává kdekdo, ale jistota, že si kupujete zdravé a silné včely od kvalitního včelaře, je alfou a omegou chovu,“ shrnuje. Jedno včelstvo vyjde zájemce na zhruba čtyři tisíce korun. K tomu se musí pořídit nástavky, ochranné obleky, rámky a další včelařské vybavení. „Úplně levný ten začátek být nemusí, ale může,“ podotýká Rožánek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!