Ceny chat a chalup rostou, lidé je v okolí měst využívají i jako trvalé bydlení

chata

chata

Chata
Chalupa
Jak si nastavit pojištění chaty nebo chalupy?
Chata
5
Fotogalerie

Rekreační chaty a chalupy, kterých je v Česku podle posledního sčítání zhruba 450 tisíc, v posledních letech výrazně zdražují. Za posledních pět let se v některých lokalitách prodávají několikanásobně dráž a v jiných zas rostou ceny i navzdory tomu, že se na trh dostává velké množství chat a chalup první generace ze 70. let či 80. let, uvádí realitní kanceláře.

Chalupa jako trvalé bydlení

Příčinou ke zdražení je podle realitních kanceláří všeobecná nálada na trhu s nemovitostmi. S tím je spojen i nový trend – lidé chalupy čím dál častěji využívají i jako trvalé bydlení, a to hlavně poblíž větších měst, kde už se ceny bytů dostaly nad úroveň, kterou si běžní obyvatelé mohou dovolit.

„Lidé volí rekreační objekty jako alternativu několikanásobně dražších rodinných domů. Tento trend posiluje také fakt, že pokud se jedná o celoročně obyvatelnou nemovitost, je možné ji financovat i hypotečním úvěrem,“ vysvětluje Ondřej Hon ze společnosti CeMap. Zájem roste zejména o nemovitosti v obcích lemujících dálnici D1, a to od oblasti za Říčany až k městu Sázava, popisuje Jan Martina z pražské pobočky M&M Reality.

Made withVisme

„V těchto lokalitách rostou ceny rekreačních objektů meziročně klidně i o více než polovinu. Díky zhoršující se dostupnosti a kvality vody se také skokově zvedly ceny chat a chalup poblíž přehrad, zejména u Vltavské kaskády,“ uvádí Hendrik Meyer, výkonný ředitel společnosti Bezrealitky. 

Ať už si lidé pořizují chaty a chalupy pro trvalé bydlení, nebo – stejně jako většina – jen pro rekreaci, ze statistiky realitních kanceláří vyplývá, že oblíbené jsou zejména lokality blízko větších měst a s dobrou dopravní obslužností. Zároveň platí, že lidé vyhledávají oblasti, kde je klid, nebo podle svých zájmových aktivit. „Tedy například místa, kde jsou v blízkém okolí chalupy cyklostezky, naučné stezky, možnost rybaření a podobně,“ vyjmenovává Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky M&M Reality.

Made withVisme

Krkonoše, Šumava i Beskydy

Nejvíce rekreačních nemovitostí – vyšší desítky ročně – se prodá ve Středočeském kraji, a to trojnásobek oproti ostatním krajům. Atraktivní jsou přitom i horské oblasti, například Jizerské hory, Šumava, Krušné hory či Krkonoše. V těchto lokalitách rekreanti hledají zejména ty chaty a chalupy, v jejíž blízkosti je regulovaná další výstavba a kde je blízko na sjezdovku.

Podle Ondřeje Hony ze společnosti CeMap bude růst cen chat a chalup napříč celou Českou republikou pokračovat i v letošním roce. Například v Libereckém kraji už přitom loňská čísla šplhala pořádně vysoko, ceny chat a chalup se tam v roce 2018 pohybovaly na úrovni 1,8 milionu korun, průměr v celé republice je ale podle realitní agentury Re/max nižší, a to 1,2 milionu korun.

Zajímáte se o investice do realit? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15

Cena za pozemek chaty a chalupy se liší

Při koupi nové rekreační nemovitosti je dobré myslet i na cenu pozemku. Zatímco u chalupy, která díky své velikosti umožňuje i dlouhodobé obývání, se pozemky prodávají za běžnou cenu stavební parcely v dané lokalitě a místě, u chaty se cena obvykle určuje podobně jako například u zahrady. 

Cena roubenky na klíč je oproti hrubé stavbě dvojnásobná

Populární jsou rovněž rekreační stavby na klíč, u nichž dodavatelská firma nabízí montáž svými specialisty. Roubené chaty dle hrubého odhadu stojí asi dvojnásobek hrubé stavby. Další možností je výstavba svépomocí.