Chystáte se koupit chatu? Pozor na záplavové oblasti

Chata (ilustrační foto)

Chata (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Chalupa Kateřiny Kubínové
2
Fotogalerie

Chatu nebo chalupu vlastní pětina Čechů. Další z nás by si ji chtěli pořídit. Než si ale chatu pořídíte, zaměřte se na rizika, která s tím mohou být spojená. Především si zjistěte, zda stavba nestojí v záplavové oblasti. Chatu by vám mohla spláchnout velká voda, a hlavně by vám ji žádná pojišťovna nepojistila. A pokud ano, tak za hodně velký peníz.

Fakt, že Češi jsou národem chatařů, potvrzuje průzkum společnosti RE/MAX Europe. Podle jeho výsledků totiž chatu nebo chalupu k odpočinku vlastní každý pátý Čech. Jde o pátý nejvyšší počet v Evropě. Sledovat můžeme i raketový vzestup poptávky po těchto stavbách. A to hlavně v posledních pěti letech.

Pozor na záplavy

Když už jste si našli objekt vašeho zájmu, obětujte trochu svého času a něco si o něm zjistěte. Hlavně to, jaká je pravděpodobnost záplav. Dvojnásob buďte obezřetní, pokud jde o cenově výhodnou nabídku. Zjistěte si, kde je v dané lokalitě záplavové území. Jedná se o místa, která jsou během přirozené povodně zatopena vodou. Tyto informace můžete najít na volně dostupných online mapách. Dejte si ale pozor na to, aby mapy byly aktualizované. Odborníci doporučují spolehnout se na Centrální datový sklad ČHMÚ a jeho mapu.

„Jako nejlepší zdroj bych doporučil takzvanou CDS mapu, která pro širokou veřejnost zpřístupňuje data centrálního datového skladu, a to formou map povodňového nebezpečí, povodňového ohrožení a povodňového rizika,“ vysvětluje Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, který se zabývá hydrologií povrchových vod. Někdy je možné informace dohledat přímo na webu obce, na jejímž území se daná stavba nachází.

Jak to vidí pojišťovny

V případě chaty se nejedná o zrovna malou investici. Proto by měla být pojištěná. A pojišťovny se mimo jiné budou pídit po tom, jak moc je stavba ohrožena velkou vodou. Je možné, že stavby v některých zónách vůbec nepojistí. Povodňová mapa České asociace pojišťoven počítá se 4 zónami. Nejrizikovější je 4, která je nepojistitelná. U 1 je riziko zanedbatelné, takže většinou nemá vliv na pojistku. U zón 2 a 3 můžete očekávat navýšení pojistného o rizikový příplatek.

Nejde jen o stupeň rizika

Když jste si zjistili možná povodňová rizika, ještě to není všechno. V posledním kroku si pořádně pročtěte pojistnou smlouvu. Je totiž možné, že v případě velké vody peníze nedostanete, i když máte nemovitost pojištěnou.

„Pojišťovny docela běžně rozlišují mezi povodní a záplavou. Povodní se myslí případ, kdy území zaplaví voda, která se vylila z řek, přehrad a rybníků. Záplavou zase případ, kdy území zaplaví voda jiným způsobem než při povodni, tedy například dešťovými srážkami. Nejčastěji to bývá voda z polí, která při prudkých deštích nevsákne a steče po povrchu,“ zdůrazňuje Michal Kozub z produktového managementu Direct pojišťovny. Proto se vyplatí si ověřit, že vaše pojistka se týká obou těchto případů.