Merkelová: Investoři musí ctít společenského ducha, jinak bytová krize neustane

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Angela Merkelová
2
Fotogalerie

Bytová krize v Berlíně a dalších větších německých městech neustává. Tamní kancléřka Angela Merkelová proto apelovala na investory, aby si uvědomili, jakou mají zodpovědnost vůči celé společnosti. Bez pomoci velkých soukromých pronajimatelů se situace nevyřeší, řekla na celonárodním kongresu zástupců nájemníků. Politici by podle ní měli využít veškeré možné nástroje, aby se trh s bydlením dostal do rovnováhy.

„Potřebujeme soukromé investory, kteří ctí i celospolečenského ducha. Nejsem si jista, zda tomu tak v minulosti skutečně vždy bylo, z některých developerských staveb nadšená nejsem,“ řekla Merkelová. Zdůraznila zároveň, že investování do nových obytných domů musí pro investory zůstat dostatečně atraktivní.

V dubnu v německém hlavním městě demonstrovaly tisíce lidí, jež se dožadovaly vyvlastnění více než 200 tisíců bytů v držení velkých soukromých pronajímatelů. Aktivisté v pátek také oznámili, že nasbírali 80 tisíc podpisů na kampaň, pomocí níž chtějí k této otázce prosadit referendum.

Zajímáte se o realitní investice? Objednejte si magazín E15 Premium >>>

Video placeholde

• E15

Nejvíce bytů v Berlíně vlastní realitní společnost Deutsche Wohnen, a to 115 tisíc, následuje společnost Vonovia.

Radnice německé metropole vedená koalicí sociální demokracie, Levice a Zelených už dříve přišla s nápadem, že nájemné by se mělo na pět let zastropovat. Radní argumentovali tím, že náklady na bydlení se pro řadu Berlíňanů staly neúnosnými. Problém je v Německu o to vyhrocenější, že lidé si zde zvykli na relativně stabilní nájemné. Střední vrstva zde obvykle žije v nájmu i celý život.