Firmy bojují o prostor. Na trhu je málo volných kanceláří a hal

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Schindler Seko architekti

Takzvaná neobsazenost v administrativní části realitního trhu spadla za čtyři roky o více než 12 procentních bodů. Nezůstalo to bez vlivu na výši nákladů na kanceláře. (ilustrační foto)
Nízká neobsazenost je dlouhodobě i na trhu průmyslových nemovitostí. (ilustrační foto)
Na kancelářském trhu se developeři ještě před čtyřmi roky o nájemce prali. (ilustrační foto)
Díky situaci na trhu si stavitelé skladů můžou dovolit zahajovat stavby i bez předem zajištěných nájemců. (ilustrační foto)
Ve srovnání se situací před několika lety dávají developeři firmám méně nájemních  pobídek. (ilustrační foto)
11
Fotogalerie

Kvůli hladu firem po kancelářských a průmyslových plochách je možné aktuálně na trhu jen obtížně najít volné prostory vhodné k okamžitému nastěhování. U moderních kanceláří se v Praze podíl volných ploch na celkové výměře pohybuje pod pěti procenty. Developerům to umožňuje snížit objem pobídek, kterými lákají nájemce.

Takzvaná neobsazenost v administrativní části realitního trhu spadla za čtyři roky o více než 12 procentních bodů. Nezůstalo to bez vlivu na výši nákladů na kanceláře.

„Klesající míra neobsazenosti nadále vytváří tlak na mírný růst nájmů,“ uvedlo sdružení poradenských firem Prague Research Forum ve zprávě o trhu za první čtvrtletí. Za metr čtvereční nejlepších ploch se aktuálně měsíčně platí téměř 23 eur. V roce 2015 se za stejnou plochu platilo sotva 20 eur.

Na kancelářském trhu se developeři ještě před čtyřmi roky o nájemce prali. Přetahovali si je různými pobídkami typu nájemních prázdnin nebo příspěvků na vybavení. To je však již minulostí.

„Přímo na nájmy současná situace na trhu velký vliv nemá. Pokud stoupají, tak velmi, velmi zvolna. Spíš se to promítne do jiné oblasti, a to že při získávání nájemníka není zapotřebí tolika pobídek,“ uvedl Ivo Mravinac, mluvčí skupiny Penta, která patří mezi nejaktivnější developery v metropoli.

V případě skladů a výrobních hal se množství prázdných ploch drží nízko již třetím rokem.

„V celé České republice je momentálně pouze devět nemovitostí s plochou deseti tisíc metrů čtverečních a více, které si můžete pronajmout,“ řekl Harry Bannatyne, vedoucí oddělení průmyslu v poradenské společnosti Colliers International.

Developeři se v této situaci nebojí stavět spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců. Podle konzultačních firem ze sdružení Industrial Research Forum se v prvním čtvrtletí takto stavělo již 56 procent všech průmyslových ploch. Většina z nich se však rychle zaplní. E15