Zdražování bytů zpomaluje, zájemci už nejsou s to zaplatit

Vizualizace bytového projektu, který na místě bývalé mlékárny v Praze-Nuslích postaví společnost Trigema.

Vizualizace bytového projektu, který na místě bývalé mlékárny v Praze-Nuslích postaví společnost Trigema. Zdroj: Trigema

Vizualizace bytového projektu, který na místě bývalé mlékárny v Praze-Nuslích postaví společnost Trigema.
Ilustrační foto
domy v ulici Opletalova
Návrh studia Qarta architektura
Další návrhy podoby projektu Rohan City
8
Fotogalerie

V porovnání s červencem 2018 jsou byty v Praze v průměru dražší zhruba o 11 procent, brněnské podražily v průměru zhruba o 8,5 procenta.

Dle statistik M&M Reality ceny nemovitostí nepolevují v růstu. V Praze jsou stále nejlevnější panelové byty, za které se platí v průměru 76 000 korun za metr čtvereční. Průměrná cena bytů v novostavbách se pak blíží už 105 000 korun za metr. U starších cihlových pražských bytů se průměr pohybuje přibližně okolo 92 tisíc korun za metr. Hodně ale záleží na konkrétní adrese.

V Brně lze podle Jarmily Odehnalové z tamní pobočky sledovat útlum v růstu cen nemovitostí. Od začátku letošního roku poskočily v průměru jen asi o 3 procenta. „Průměrná cena prodaných novostaveb se aktuálně pohybuje okolo 64 000 korun za čtvereční metr, u starších cihlových bytů je to 55 tisíc korun a u panelových 51 000 korun za metr čtvereční,“ říká Odehnalová.

Zpomalení tempa růstu cen tak podle ní není způsobeno slábnoucí poptávkou, ale spíše tím, že u mnohých nemovitostí už jsou částky na hranici toho, co kupující chtějí, a hlavně si mohou dovolit zaplatit.