Elon Musk zbohatl za den o více než 550 miliard korun, třetinu českého rozpočtu

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Elon Musk
Elon Musk
3
Fotogalerie

Hodnota majetku amerického podnikatele Elona Muska se díky úternímu prudkému růstu ceny akcií výrobce elektromobilů Tesla zvýšila o zhruba 25 miliard dolarů (přes 550 miliard korun). Vyšplhala se tak na 174 miliard dolarů (3,8 bilionu korun). Informovala o tom agentura Bloomberg.

Cena akcií Tesly se v úterý zvýšila téměř o pětinu po předchozích pěti poklesech za sebou. Úterní nárůst akcií Tesly byl nejprudší za rok a zvýšil tržní hodnotu podniku o více než 100 miliard dolarů.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je však převděpodobné, že Musk v nejbližší době opět výrazně zchudne. „Technologickým titulům, jako je Amazon nebo Tesla, nesvědčí současný obecnější trend na trzích, známý jako „rotace“. Investoři se během něj zbavují titulů, které těžily z pandemické situace, a svůj kapitál přesouvají do titulů, jako jsou ty bankovní nebo energetické, jimž se obecně daří v prostředí ekonomického zotavování „off-line ekonomiky“ a rostoucích úrokových sazeb,“ uvedl Kovanda. 

Musk je šéfem a spoluzakladatelem Tesly. V současnosti je druhým nejbohatším člověkem světa za zakladatelem internetového obchodu Amazon Jeffem Bezosem. Hodnota Bezosova majetku se díky úternímu růstu akcií Amazonu zvýšila o šest miliard na 180 miliard dolarů, píše Bloomberg.

Musk stojí rovněž za společností SpaceX, se kterou dosáhl řady úspěchů v oblasti vesmírné dopravy. Tvrdí, že má jen malý zájem o hmotné věci a mimo své podíly ve firmách Tesla a SpaceX nemá významnější majetek. V prosincovém rozhovoru s mediální společností Axel Springer uvedl, že jeho hlavním záměrem je urychlit vývoj lidstva v civilizaci cestující do vesmíru.