Musk chce přejmenovat vesnici v Texasu a místo ní slibuje postavit město – Starbase

Boca Chica na jihovýchodě Texasu sousedí s testovacím areálem SpaceX.

Boca Chica na jihovýchodě Texasu sousedí s testovacím areálem SpaceX. Zdroj: profimedia.cz

Vesnička leží těsně u hranic s Mexikem, prakticky na březích Mexického zálivu.
Boca Chica sestává  z pouhých několika desítek domů a podle posledních údajů z roku 2017 má jen čtyři stálé obyvatele.
Základna SpaceX u vesničky Boca Chica
Základna SpaceX u vesničky Boca Chica
Během testů raket SpaceX musí obyvatelé Boca Chica opouštět své domovy.
11
Fotogalerie

Miliardář Elon Musk stěhuje řadu svých aktivit do Texasu. A velké plány má i s maličkou vesničkou Boca Chica, u níž leží továrna, ve které Muskova společnost SpaceX staví a testuje své vesmírné rakety. Miliardář usiluje o vystěhování původních obyvatel a zároveň chce v oblasti vybudovat nové město, jehož název se snahami dobývat kosmos souvisí.

„V Texasu vytváříme nové město Starbase,“ napsal nedávno na Twitteru Musk. Zástupci SpaceX už také u úřadů podali žádost o rozšíření obce Boca Chica a její přejmenování. Přijetí žádosti potvrdil i soudce okresu Cameron County, kde vesnička leží, Eddie Trevino, napsala agentura Bloomberg.

Zároveň ale upozornil, že SpaceX bude muset naplnit řadu požadavků, aby svého cíle dosáhla. Musk mezitím opět tweetoval, tentokrát výjimečně snímek své rodiny, ovšem s popiskem „Starbase, Texas“. „Mám z toho pocit, že předbíhají svoje vlastní plány,“ prohlásil soudce.

Musk ani SpaceX bližší informace o plánovaném městu nezveřejnili. Už předloni ale SpaceX nabídla obyvatelům Boca Chica odkup jejích domů, údajně za trojnásobek odhadní ceny. Část majitelů nabídku přijala a z vesnice se odstěhovala. Další ale usoudili, že nabídka není zdaleka tak výhodná, jak na první pohled vypadá, a své domy prodat odmítli.

Firma na zbývající obyvatele vesnice tlačí, aby nabídku přijali a vystěhovali se, uvedl loni v říjnu magazín Vice. „Rozsah a četnost vesmírných aktivit v oblasti dále narůstá, vaše nemovitost bude často spadat do stanovených bezpečnostních zón, ve kterých nebude moci pobývat žádný civilista. Tento e-mail je nejlepší a poslední nabídkou na odkup ze strany SpaceX,“ napsal v říjnu obyvatelům Boca Chica finanční ředitel firmy David Finlay.

Obyvatelé ale tento argument odmítají s tím, že SpaceX některé z dříve vykoupených domů zrenovovala a ubytovala v nich své zaměstnance. Finlayovo tvrzení ovšem není plané. Naposledy byli obyvatelé Boca Chica vyzváni k opuštění svých domovů 3. března, kdy k testovacímu letu odstartovala raketa SN10.

Musk v Texasu rozvíjí i další své aktivity. SpaceX testuje své rakety i v městečku McGregor. V Austinu se usadila nová služba Starlink, která má poskytovat vysokorychlostní internet šířený z vesmíru.

V Austinu také staví Muskova automobilka Tesla továrnu, v níž se bude vyrábět pick-up Cybertruck. První vozy by z ní měly vyjet ještě letos. A dceřiná firma Tesly Gambit Energy Storage u města Angleton buduje obří bateriové úložiště, jehož kapacita přesahuje sto megawattů. Do Texasu se loni z Kalifornie přestěhoval i sám Musk.