Elon Musk stoupá v žebříčku miliardářů. Je bohatší než Warren Buffett

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Warren Buffett
Elon Musk
Elon Musk
4
Fotogalerie

Majetek generálního ředitele automobilky Tesla Elona Muska v pátek vzrostl o 6,1 miliardy dolarů poté, co akcie Tesly vystřelily o 11 procent. Na žebříčku nejbohatších lidí světa agentury Bloomberg mu tak patří sedmá příčka. Musk přeskočil i legendárního investora Warrena Buffetta a technologické titány Larryho Ellisona z Oraclu a Sergeje Brina z Googlu.

Naprostá většina Muskova jmění je přímo navázána na jeho dva největší byznysové projekty: Teslu a SpaceX. Devětačtyřicetiletý Musk vlastní asi pětinu akcií Tesly, jež tvoří podstatnou část jeho bohatství ve výši 70,5 miliardy dolarů. 

Akcie automobilky letos vzrostly o neuvěřitelných 269 procent. Hodnota Tesly se tak dostala na nové rekordy a z Muska učinila nejlépe placeného manažera ve Spojených státech, když si připsal odměnu ve výši 595 milonů dolarů.

Musk je poslední z technologických podnikatelů, který v žebříčku miliardářů Buffeta přeskočil. Už dříve se to podařilo bývalému šéfovi Microsoftu Stevu Ballmerovi a spoluzakladatelům Googlu Larry Pageovi a Sergeji Brinovi.

Mike Novogratz z Galaxy Digital Holdings ovšem připomněl, že ohodnocení technologických společností roste do astronomických výšin, které nemají racionální opodstatnění. „Jde o klasickou spekulativní bublinu,“ uvedl v rozhovoru pro Bloomberg Television. 

Tento týden věštce z Omahy, jak se Buffettovi přezdívá, přeskočil také indický podnikatel a majitel společnosti Reliance Industries Mukeš Ambani.