OBRAZEM: Šéf Oraclu Larry Ellison se odstěhoval na Ananasový ostrov. Buduje zde přepychový rezort

Šéf a spoluzakladatel Oraclu Larry Elisson patří k deseti nejbohatším lidem světa.

Šéf a spoluzakladatel Oraclu Larry Elisson patří k deseti nejbohatším lidem světa. Zdroj: Profimedia

Larry Ellison od roku 2012 vlastní 98 procent území ostrova Lanai.
Ellison se na Lanai nedávno trvale přestěhoval. Svoji obří firmu Oracle řídí na dálku přes Zoom.
Ellison se na Lanai nedávno trvale přestěhoval. Svoji obří firmu Oracle řídí na dálku přes Zoom.
Ostrov Lanai, který má jen asi 3000 obyvatel a je zhruba čtyřikrát menší než Praha, se má stát populární turistickou destinací.
Lanai je nejmenší z havajských ostrovů, který je veřejně přístupný.
12
Fotogalerie

Americký miliardář a šéf technologické společnosti Oracle Larry Ellison se loni v tichosti přestěhoval na maličký havajský ostrov Lanai, který už před devíti lety koupil za asi 300 milionů dolarů. Tedy více než 6,5 miliardy korun. Ellison se nyní hodlá na tomto odlehlém území, jež je přibližně čtyřikrát menší než Praha, trvale usadit a přestavět Ananasový ostrov, jak se mu také říká, na luxusní turistický rezort. „Chci využít moci Zoomu k práci na dálku,“ napsal v e-mailu svým zaměstnancům.

Majitel Oraclu již stihl na Lanai otevřít dva přepychové hotely, ve kterých vyjde jedno přespání na 21 tisíc dolarů, téměř půl milionu korun, což z nich dělá vůbec nejdražší ubytovací zařízení na Havaji. Nachází se zde také lázně, golfové hřiště, na němž se v roce 1994 oženil spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates nebo obří útulek pro kočky. 

Ellison však nepomýšlí jen na cestovní ruch, ale má rovněž v plánu vytvořit na ostrově první stoprocentně ekologickou komunitu na světě. Postavil na Lanai obrovské skleníky na pěstování zeleniny, které jsou vybavené senzory na měření podzemní vody a proudění vzduchu. 

Podle časopisu Forbes jsou skleníky poháněné solárními panely od společnosti Tesla. Miliardář prý doufá, že v budoucnu odkoupí tamní elektrickou rozvodnou síť a zbaví ostrov závislosti na fosilních palivech. Veškerá energie má být získávána z obnovitelných zdrojů.

Podniky, jež sídlí na Lanai, neplatí vůbec žádný, nebo jen minimální nájem. Dohromady už Ellison investoval do proměny ostrova, na němž trvale žijí jen zhruba tři tisíce obyvatel, kolem půl miliardy dolarů. 

Šéf Oraclu je naštěstí jedním z těch šťastlivců, jejichž jmění během koronakrize vyrostlo. Hodnota jeho majetku se aktuálně odhaduje na 90,3 miliardy dolarů, což ho řadí do první desítky nejbohatších lidí světa.