Hodnota Tesly narostla o další desítky miliard, cena akcií překonala psychologickou metu

Pokažené představení Tesly Cybertruck

Pokažené představení Tesly Cybertruck Zdroj: ČTK

Pokažené představení Tesly Cybertruck
Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
5
Fotogalerie

Akcie automobilky Tesla stojí vůbec poprvé více než 500 dolarů, jejich cena během pondělního obchodování vzrostla o téměř deset procent.

Celková hodnota firmy dosahuje kolem 95 miliard dolarů (více než 2,1 bilionu korun), od minulého týdne tak vzrostla o přibližně pět miliardy dolarů (70 miliard korun). Tržní kapitalizace Tesly je o zhruba deset miliard dolarů vyšší (226 miliard korun), než jakou mají zbývající dvě americké automobilky General Motors a Ford dohromady.

Hodnota automobilky roste poté, co investiční společnost Oppenheimer zvýšila cílovou cenu akcií Tesly z 385 dolarů na 612 dolarů. Žádný jiný velký hráč na Wall Street nemá tak optimistický pohled na budoucnost Tesly, připomíná server CNBC.

„Věříme ve schopnost Tesly učit se z minulých chyb. Vyzdvihujeme její toleranci k riziku a ambice, které jsou vyšší než u konkurence. Firma proto představuje existenční hrozbu pro všechny společnosti z oboru, které nedokáží dostatečně rychle inovovat,“ tvrdí analytik Oppenheimeru Colin Rusch.

Co čekat od Tesly dál a na čem její úspěch stojí? Připomeňte si pohled Vladana Gallistla:

Ještě před necelým rokem přitom Tesla čelila ze strany investorů a analytiků narůstající skepsi. Důvodem bylo snížení počtu zaměstnanců a nižší odbyt aut v prvním čtvrtletí, než se čekalo.

Od té doby se však situace změnila. Ve třetím čtvrtletí společnost překvapivě vykázala čistý zisk a za loňský rok dodala 367 500 vozů.

O životním příběhu Elona Muska a dalších vizionářů se více dočtete v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde, doprava je zdarma >>>

Podařilo se jí tak splnit cíl. Letos se chystá přijít s novým modelem, kterým má být sportovně-užitkový vůz (SUV) Model Y.

Investory také potěšil výhled růstu v Číně, kde Tesla začala prodávat vozy vyrobené ve své nové továrně v Šanghaji.

Sledujte aktuální hodnotu akcií Tesly: