Krypto-graf týdne: Kolik lidí vlastní bitcoin? Stále jich je o řád méně než uživatelů Apple Pay

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Bitcoin pomalu vstupuje do puberty. Počet jeho držitelů během více než jedenácti let násobně vzrostl – podobně jako hodnota virtuální měny. Kvůli poloanonymní povaze kryptoměny ale zůstává celkový počet jejích držitelů jen obtížně vyčíslitelný. Přesto se o to pokusil analytik poradenské společnosti Outlier Ventures.

Podle analýzy zveřejněné na blogu Decentralised dosahuje nynější počet držitelů alespoň zlomku bitcoinu téměř třiceti milionů osob. Ještě v lednu 2011 jich bylo sedmdesát tisíc.

O rychlosti přírůstku počtu držitelů virtuálních mincí alespoň částečně vypovídá i počet denně nově vygenerovaných bitcoinových adres. Ty obecně slouží jako doručovací údaje pro zasílání virtuálních mincí. Jak se vyvíjejí počty bitcoinových adres (zvětšíte kliknutím)Jak se vyvíjejí počty bitcoinových adres (zvětšíte kliknutím)|Decentralised.co

Pro každou transakci lze ale vygenerovat novou adresu, tudíž jejich celkové množství vypovídá o počtu majitelů bitcoinu jen nepřímo. Zatímco se ale v roce 2011 v průměru objevilo 7100 nových adres za den, o desetiletí později je to téměř 360 tisíc. „Jde o jedno z měřítek expanze bitcoinového ekosystému,“ uvádí autor analýzy.

Současně se také během dekády ze 34 na 130 zvýšil počet takzvaných velrybích adres, tedy míst v kybernetické síti, kde je naráz „uskladněno“ deset tisíc a více bitcoinů. Deset tisíc bitcoinů má při současném kurzu hodnotu téměř dvou miliard dolarů.

Začátky měl však bitcoin, fungující od třetího ledna 2009, pomalé. První transakci zaznamenal dva roky po vzniku, kdy ho někdo použil na nákup pizzy. Od té doby se cena prvorozené kryptoměny výrazně zvýšila a objevily se stovky napodobenin, některé s větším a jiné s menším úspěchem.

I přes pozdější rychlou expanzi ale počet majitelů nejrozšířenějších digitálních mincí stále výrazně zaostává za počty uživatelů nejpopulárnějších fintechových služeb současnosti. Například platební funkci Apple Pay využívá podle údajů portálu Statista přes 440 milionů lidí.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední virtuální měna světa.

Cena bitcoinu ale prochází značnými výkyvy. Pro letošek někteří odborníci očekávají další kolísání kurzu, který by ale mohl podle optimistů překonat magickou hranici 20 tisíc dolarů.