Věže na Kavčích Horách jsou srdcovka. Asi proto zůstanou v rodině, říká developer Kunovský

Dušan Kunovský, Central group

Dušan Kunovský, Central group Zdroj: E15 Michael Tomeš

Tesla Hloubětín
Tesla Hloubětín
Tesla Hloubětín
Tesla Hloubětín
Tesla Hloubětín
18
Fotogalerie

Diagnóza developer. V nadsázce tohle označení sedí na Dušana Kunovského. Muž, který stojí v čele největší rezidenční developerské firmy v Česku – Central Group. Skupina má za sebou téměř třicetiletou historii, během níž se z tříčlenného týmu stala společnost o více než třech stovkách zaměstnanců. Za tu dobu dokončila téměř dvacet tisíc bytů a její plány do budoucna nejsou o nic menší. Tvrdému byznysmenovi a milovníkovi cestování ale přibyla na seznam i jedna nová vášeň.

Cesta Dušana Kunovského začala úplně v jiném oboru. Přestože pochází ze stavařské rodiny, rozhodl se jít studovat práva. Absolvoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a díky stipendiu prince Charlese studoval i na univerzitě v Cambridgi. V roce 1994 vznikl zárodek Central Group. 

Nestavíme domy, ale čtvrti

„V malé kanceláři jsem byl na začátku pouze já a asistentka, která vedla celou agendu. Později jsme přibrali stavebního inženýra a vznikl první tým,“ vzpomíná na začátky dnes jedenapadesátiletý Dušan Kunovský. Zpočátku se Central Group zabýval kupováním pozemků, které rozparceloval a připravil pro výstavbu rodinných domů. Kupující se ale začali ptát i na výstavbu samotnou. Kunovský nenechal příležitost dlouho čekat.

S přelomem tisíciletí přišel přelom i pro Central Group. „Postupem času jsme stále rostli a od rodinných domů jsme se dostali i k výstavbě menších bytových projektů. Za zásadní bych označil náš do té doby největší projekt na Zahradním Městě, který čítal 1200 bytů a zařadil nás mezi největší hráče na trhu,“ hodnotí zpětně developer.

Dnes je Central Group synonymem rezidenční výstavby. V Praze má aktuálně ve výstavbě šest projektů včetně toho dosud největšího, který na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově zahájil v minulém roce. „Nyní se už soustředíme hlavně na výstavbu celých městských čtvrtí, které svým obyvatelům nabízejí nejen bydlení, ale i další prvky, které jsou pro spokojený život potřeba, čímž myslím obchody a restaurace, veřejný prostor i možnost sportovního vyžití,“ popisuje Kunovský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!