Digitální beton vstupuje do údolí u Ralska. Bývalá škola se promění díky 3D tisku

Osamocená budova německé školy v lesích u Ralska

Osamocená budova německé školy v lesích u Ralska Zdroj: Vizualizace So Concrete, Chybík + Krištof, Formafatal, Kogaa, krajinářský atelier Partero

Okolí Ralska
2
Fotogalerie

Opuštěné údolí uprostřed lesů nedaleko Ralska se stane parkem pro rekreaci. První tamní architektonická realizace vznikne unikátní technologií digitálního betonu. Projekt přeměny někdejší německé školy, která bude sloužit kulturním a společenským aktivitám, představili jeho tvůrci na pražském Designbloku.

Osamocená budova německé školy v lesích u Ralska zůstává poslední připomínkou zaniklé obce Jabloneček. Oblast byla dlouhou dobu vojenskou zónou a frekventované cesty se jí vyhýbaly. Před více než deseti lety získali tyto pozemky developeři Serge Borenstein se Stanislavem Ludvíkem a rozhodli se dát opuštěnému údolí novou, rekreační funkci, a vrátit tak do něj život.

Vedle nadstandardních wellness služeb uprostřed divoké přírody sázejí investoři na ojedinělý architektonický koncept. Jeho podobu proto svěřili studiím, která patří v Česku k těm nejzajímavějším a která si svou tvorbou v posledních letech vybudovala renomé progresivních architektů také v zahraničí. Tento creme de la creme současné mladé české architektury tvoří Chybík-Krištof, Formafatal, Kogaa, Mjölk architekti a krajinářský atelier Partero. Startovací projekty bude realizovat technologií digitálního betonu společnost So Concerte založená Sergem Borensteinem a umělcem Federicem Díazem. První připravovanou realizací nového Jablonečku je právě projekt německé školy. JablonečekJabloneček | BoysPlayNice

Nejvyšší tištěná budova

Záchrana objektu německé školy je symbolickým přemostěním z minulosti. Historická fasáda dominuje pohledu od příjezdové cesty a vítá příchozí. Co se však odehrává za ní, předběhne technologicky i esteticky obdobné projekty široko daleko ve střední Evropě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!