Falešný kníže Schwarzenberg: Mým nevlastním biologickým dědou byl největší Čech Jára Cimrman

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se svou neodmyslitelnou dýmkou
Ministr financí Miroslav Kalousek s jedním z prezidentských kandidátů Karlem Schwarzenbergem.
Karel Schwarzenberg si volební úspěch užil
27
Fotogalerie

Zatímco pan prezident Zeman má svého Jiřího Ovčáčka, za bývalého ministra zahraničí a prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga se na Twitteru pravidelně vyjadřuje profil Falešný kníže. Ten svým vtipem zmátl už nejednoho novináře, a dokonce i jeho spolustraníky.

Redaktoři TST si na nejfalešnějšího knížete Schwarzenberga připravili ostré dotazy.

Jak se změnila atmosféra ve vašem poslaneckém klubu po zavedení zákazu alkoholu ve sněmovně?

Nijak zvlášť. V našem poslaneckém klubu je pořád veselo. Možná už tak často nezpíváme o půlnoci českou hymnu, možná už tak často nechodíme po chodbách v nátělníku a slipech, možná naše návrhy nových zákonů obsahují méně koleček od orosených sklenic, ale v zásadě větší změny k lepšímu nepozoruji.

Co říkáte na zlevnění DPH u piva v tomto kontextu?

Nemyslím si, že by levné pivo pomohlo poslancům k vyšším výkonům. V ČSSD by možná levné pivo uvítali, tam by ale uvítali levnější DPH na všechno, i na nájemné vraždy. Komunisté by zas chtěli pivo a guláš úplně zdarma. Lidovcům je to jedno, ti pijou všechno a u kolegů z Úsvitu předpokládám, že by chtěli DPH u piva zvýšit, a to především pro příslušníky cizích států.

Liší se nějak vaše sny z poslanecké sněmovny, jednání vlády či jiných akcí? Má místo, kde sníte, vliv na jejich tematiku?

Tak problém mám ve Sněmovně. Tam občas nevím, jestli náhodou zrovna nemám noční můru, a trvá celkem dlouho, než zjistím, že ne. A naopak si někdy říkám, jak to pěkně jede, plná Sněmovna, nikdo nenadává, nikdo nevymýšlí ko*otiny a pak se probudím a u pultíku hřímá Okamura a Babiš za ním dělá opičky dětskou pokladničkou. Jinak ovšem mívám klasický repertoár snů – od erotických přes obyčejné sny o vrácení majetku šlechtě až po noční můry. Se spánkem problém nemám. A když náhodou nemůžu v nějaké pražské kavárně zabrat, počítám v duchu Ovčáčky.

Vážete si motýlka sám? Je protestem proti všudypřítomným kravatám? Cítíte se být módním disidentem?

Motýlka mám pouze jednoho a uzel na něm mi ráno uvázala Lída Baarová, když cestou z Československa přespala u mě. Od té doby ho nerozvazuji, akorát jsem ho nastavil vzadu gumičkou, abych ho mohl přetáhnout přes hlavu. Předpokládám, že pro módní policii jsem něco jako sériový vrah, ale je mi to jedno. Upřímně – móda je jenom hra, kterou s ostatními nehraju.

Jak jste spokojený s mladými členy TOP 09?

Jsem spokojený. Třeba paní Adamová – tu jsem jednou pozval na romantický večer s pivem. K půlnoci se mi svěřila, že by chtěla být mou přítelkyní. Samozřejmě jsem souhlasil. Když jsem pak vyzvídal, jestli půjdeme ke mně nebo k ní, odpověděla, že není třeba, že to nakliká přes telefon. Tak jsme teda přátelé. Nebo Dominik Feri, to je taky mladý kluk od nás. Vypadá sice jako Whoopi Goldbergová po zásahu elektrickým proudem, ale má srdce na pravém místě. A další mladý kluk – Jaroslav Lobkowicz. Už za protektorátu bojoval proti nespravedlivým přídělům.

Víme, že ve vašem poslaneckém klubu lze nalézt mnohé talenty. Slyšeli jsme například vašeho operního zpěváka, v debatě o EET pak poslance, kteří dokáží číst dlouhé hodiny s tématem nesouvisející texty. Čeho si ale na vašich kolezích nejvíce vážíte vy?

Vezmu to postupně. Franta Laudát – to je prostě chodící automat na skepsi. Bez něho se ve Sněmovně neobejdeme. Michal Kučera – další mladý kluk. Umí pracovat s počítačem, posílat maily a pouštět projektor. Honza Farský – jeho pojetí otevřeného státu je tak utopické, že s tím vládu štveme každou schůzi. Petr Gazdík, náš smíšek. Ten rozesměje i dlužníky při exekuci. Leoš Heger – nosí nám tabletky, když potřebujeme povzbudit při obstruování. Mirek Kalousek – mozek schopný přijímat důvěrné informace ze všech zasedacích místností na celé zeměkouli. Daniel Korte – ženu ani květinou neuhodíš, ale je-li potřeba ji ponížit, Dan je náš člověk. Herbert Pavera – chodící Encyklopedie pro předškolní děti. A takových odborníků máme plno.

Poslední dobou je kritizováno unikání množství tajných informací z vlády, ale i z vyšetřovacích spisů. Co s tím?

Úniky informací byly v této zemi problém vždycky. Vezměte si například Staré pověsti české. Kolik tam je zveřejněno nelegálních odposlechů! A Jirásek se pod to ani nebál podepsat. Dnešní politiky možnost odposlechů doslova paralyzuje. Když za mnou dojde na návštěvu Mirek Kalousek a řešíme citlivé věci, musíme do sprchy a vodu máme puštěnou naplno. Naštěstí netrvá na studené vodě jako Gazdík. S Gazdíkem nerad řeším citlivé informace.

Nedávno jste na svém twitterovém účtu prohlásil, že snaha o inkluzi v rámci Poslanecké sněmovny je ve svém výsledku naprosto neúspěšná. Opravdu si to myslíte?

Je s tím problém. Vezměte si třeba poslance Úsvitu. To je prostě zvláštní škola na praxi. Těm lidem tam evidentně schází schopný pedagogický doprovod. A nejsou zdaleka sami. Pořád tam někdo požaduje nějaké vysvětlení, pořád nikdo nic nechápe. A nedej bože, když se má hlasovat. Po každém hlasování se najde někdo, kdo ho zpochybní s tím, že sice zvedl ruku pro, byl ale zásadně proti, místo hlasovacího tlačítka stiskl vypínač na stěně a sjetina hlasování mu z tiskárny vyjela pokrčená. Já nevím, jestli jim pobyt ve Sněmovně pomůže. Trápí se sami a trápíme se i my.

 

Pokud vezmeme v úvahu, že Miloš Zeman je kybernetický organismus druhé generace, vyvinutý IT specialisty Gazpromu, tak oceňuji jeho podobnost s živou předlohou. Ze začátku jsme mohli sledovat problémy s koordinací pohybu, především dolních končetin, a s nedostatky v řečových obvodech. Předpokládám, že po posledním upgradu firmwaru a výměně vadných paměťových modulů se většina problémů vyřešila. Nicméně stále nechápu, proč si v Gazpromu vybrali jako operační systém Windows. Kdyby Zeman běžel na Androidu, určitě by tak často nepadal a celkově by se zrychlil.

Jedním z důvodů, proč jste odešel z čela strany, byl váš špatný zdravotní stav. Budete kandidovat znovu nebo už se chystáte do politického důchodu?

Bohužel jsem přeslechl otázku, protože špatně vidím, ale pokud se ptáte na druhý důchodový pilíř, tak to bylo klasické letadlo a jsem rád, že už dolétalo. A pokud se zajímáte o můj politický důchod, asi bych byl blázen, kdybych ještě jednou nezkusil kandidovat. Možná si řeknete, co má co starý páprda zabírat místo ve sněmovně mladším. Ale viděli jste některé ty mladší? Těm místo zaberu s chutí a rád.

Je známým faktem, že Karel Kryl měl s vaší rodinou velice přátelský vztah. Mezi mnoha jeho skvělými písněmi můžeme najít i baladu Divný kníže. Mimo jiné se v ní zpívá: „Měl místo básní spisy a jako prózu mor a potkany a krysy a difosgen a chlor.“ Koho měl na mysli?

Asi se budete divit, ale většinu písní jsem Karlovi napsal já. Stejně tak, jako Václav Klaus psal texty pro Michala Davida. A jestli si dobře vzpomínám, tak pro skupinu Orlík psal v raných devadesátých letech texty Václav Havel. Říkejme tomu třeba únik od reality. Smysl v textech moc nehledejte, důležité je, aby se to rýmovalo. Místo moru jsem tam měl původně lymfoadenopatii, ale rýmujte to, že.

Při jakých příležitostech je vaše jméno Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu výhodou či naopak přítěží?

Tak je pravda, že mám tři občanky, aby se tam všechno vlezlo, ale jinak se spíše bavím. Někdy se podepíšu jako Josef Bedřich, jindy jako Antonín Nepomuk. Na letišti na mě pravidelně pouští psy, ale na úřadech se zase bavím já.

Na závěr bychom vám rádi popřáli pevné zdraví a zároveň se zeptali - už jste byl kapitán lodi, pankáč, James Bond. Co pro nás chystáte příště?

Vzhledem k tomu, že mým nevlastním biologickým dědou byl největší Čech Jára Cimrman, domluvil jsem se se Zdeňkem Svěrákem, že v případné další volební kampani oživíme postavu z jedné jeho hry, a sice Děda Vševěda z pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Já budu Děd Vševěd, Gazdík bude Jasoň, Kalousek Drsoň a Miloš Zeman Obr Koloděj.