Glosa: Americká střevní chřipka je téměř v cíli

Hillary Clintonová a Donald Trump

Hillary Clintonová a Donald Trump Zdroj: reuters

Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Donald Trump
Debata amerických kandidátů na prezidenta
18
Fotogalerie

V USA už je po prezidentských debatách. Přichází necelé tři týdny utrpení s finišem kampaní Hillary a Donalda. Pokaždé, když vidím další nový plakát, mě napadá, že my všichni jsme v minulém životě museli udělat něco fakt hrozného, a slibuju si, že už budu hodná.

Člověk by skoro řekl, že podobné zoufalství, jaké přinesla letošní prezidentská kampaň, by si zasloužilo spíš Rusko než spořádané Spojené státy. Pocit, který kampaň v mém okolí nejčastěji vyvolává, je rezignace a „to si klidně můžu hodit mincí, koho volit, a aspoň budu mít klid“.

Hillary je bezevšeho hrozná volba. Žena, která evidentně umí s mailem asi tolik co informovanější čeští prarodiče, by neměla řídit ani Babišovu firmu, natož jednu z nejmocnějších zemí světa. Na druhou stranu se jí nedá úpřít, že do debat chodí připravená a z debat, ať už jsou jakkoliv otřesné, chodí až do auta po svých. Což je víc, než se dá říct o divácích, kteří z debat odcházejí podpírajíce jeden druhého a zdrcenější než sedmdesátiletá kandidátka. Jako bonus zřejmě Hillary nikdy neosahávala žádnou ženu proti její vůli. Ano, Clinton je žena, která toho hodně chce, ale aspoň to chce natolik decentně, že z toho volič nedostává migrénu.

Ani radostný jásot, že budou mít Spojené státy konečně prezidentku, toho na celé té agónii moc nevylepší. Země, která po desetiletí kultivovala vlastní i světovou ekonomiku, kulturu i vědu, mohla mít přece v prezidentském křesle ženu už dávno. Ale bravo, Ameriko. Nejdřív černoch, teď možná i žena, nedejbože by to jednou mohl být i homosexuál.

Trump může ženy osahávat, Mexičani ne

Proti Hillary stojí stvoření, kterému se s odkazem na jeho široký úsměv dá přezdívat „skořicový Hitler“. Donald Trump připomíná dítě, které se uchází o pozici zástupce třídy na základní škole. Takové to dítě, co chodí kolem a křičí, že „budeme mít dva obědy a v každé třídě bude aspoň jeden automat na čokoládu,“ zatímco paní učitelka v pozadí kroutí hlavou a tlumeně říká, že nic takového zástupce třídy splnit nemůže a i kdyby ano, všechny děti by byly obézní a nešťastné.

Ačkoliv americké deníky podotýkají, že Trump oproti začátku své vulgární kampaně poněkud ubral plyn, nahrávky na téma „grab p***y“ nikoho příliš neuklidnily. Naopak dalo od Trumpa ruce pryč hned několik republikánů s tím, že ta žena, kterou Trump osahával, mohla být jejich matka, dcera, manželka nebo dokonce kamarádka. Tedy ona to mohla být i jejich sestřenice z třetího kolena nebo žena, které sami koukali na pozadí, ale všichni víme, že cizím ženám se to dělat může, ale něčím sestrám a matkám ne. A vůbec, to je najednou ohledů vůči ženám od strany, co kritizuje možnost interrupce. Jako kdyby se všichni nemohli chovat k ženám s respektem prostě proto.

Krom toho je na nějaké dávání rukou pryč od Trumpa trochu pozdě, protože lepší nebyl ani na začátku své kampaně a ani v době, kdy mu republikáni udělili svou nominaci. Hned ve své první řeči po ohlášení kandidatury označil Trump Mexičany za vrahy a násilníky (jak trefné od muže, který… no, když jste celebrita, projde vám skoro všechno). A když otevřel pusu podruhé, přišel s tím, že všichni muslimové jsou teroristi a jejich rodiny by za to měly trpět, což je v každé vyspělé zemi přinejmenším nezákonné. Je tedy překvapivé, že republikány zarazilo až ponižování žen, když urážky lidí jiné víry nebo původu Trumpovi hladce prošly.

Lidé, kteří Hillary zkrátka nesnesou, tvrdí, že Clinton svou nezodpovědností nebo dokonce schválně ohrozila národní bezpečnost, zatímco Trump jen říká věci, které vytáčí liberály. To ale není pravda, Trump si s sebou nese taky hodně špíny. Ať už se to týká financování prezidentské kampaně nebo daní, které snad platil naposledy v době, kdy se ještě natáčel seriál Přátelé. A i kdyby Trump v loňském roce skutečně danil, ani tak nemá Bílému domu co nabídnout. Americký prezident tu není od vtipných připomínek a provokací novinářů.

Clinton sice není žádná Miss Sympatie, ale oproti Trumpovi má kampaň založenou i na jiných tématech, než je jen neustále přiživovaná nenávist. Není příliš chytré opakovat třeba muslimským teenagerům, kteří se v Americe narodili, že jsou teroristi, na které by si měl stát posvítit. Nenávist totiž plodí jen další nenávist. A takovou Ameriku si snad nikdo nepřeje.