Glosa: Cizí těla nejsou vaše věc!

Metro

Metro Zdroj: Luca Sartoni

Ilustrační foto
Muž v metru
Metro
Metro
Metro
13
Fotogalerie

Žiji v Praze. S hezkým počasím přichází čas tílek, čas ponožek v sandálech a čas propocených podpaždí a zadýchaných lidí. Nastává sezóna odhalených těl jakékoli velikosti, tvaru či barvy. A s nimi přicházejí statusy lidí, kteří prostě nemohou nechat tento fenomén bez komentáře. 

Milý FB, milí spoluobčani, co to tento rok zkusit jinak? Co místo hodnotících pohledů, místo pohoršených a zhnusených narážek a sebelítostivých statusů prostě změnit perspektivu? Všichni sdílíme veřejný prostor a budeme ho sdílet i nadále. Málokomu je příjemný fakt, že musí být natlačený v plné tramvaji. Nebývají to vrcholy našich dnů. Ale jsou to chvíle, které v našich životech nastávají často.

Ráda bych vás proto vyzvala k revoluční myšlence: Neřešte lidi kolem sebe. Nehodnoťte cizí těla. Neposuzujte lidi. Nezařazujte si ostatní do společností vytvořených kolonek. Nerozdávejte nálepky tlustý či nevkusný. Cizí těla totiž nejsou vaše věc. Zaprvé vám nepatří a nic vám do nich není. Zadruhé to ani nejsou věci. Jsou to těla, která patří lidským bytostem. Takže místo toho, abyste řešili, jestli jsem si nevzala na svůj velký zadek moc krátké kraťasy, nebo to, jestli nemáte zavolat módní policii na postaršího pána s tílkem a zlatým řetízkem, raději se věnujte sami sobě. Těla totiž nejsou všechna stejná a ani lidé nejsou totožní.

A pokud i přesto všechno nemůžete najít jinou aktivitu než pokukování po ostatních, jděte na to opačně. Hledejte na každém nějakou maličkost, která se vám líbí. Věřím, že krása je subjektivní. Není tedy danou nebo neměnnou kategorií. Krásu nevidíme na první dobrou. Tak ji pojďme přetvořit, abychom se do ní vešli všichni.