Glosa: Místo podprsenky pálit stereotypy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: AK Rockefeller

ilustrační foto
.
.
4
Fotogalerie

K čemu jsou holky na světě? Dalo by se říct, že každá k něčemu jinému, podle toho, co každá považuje za své největší vítězství. Některá má opravdu za své poslání být matkou. Není to o nic horšího nebo lepšího, než když se žena rozhodne, že být matkou nechce.

Myslím, že téměř každý aspoň jednou koukal na komedii s Jennifer Aniston. Na facebooku má miliony fanoušků, nedá se říct, že by nebyla úspěšná. A přesto nemá děti. Znamená to, že by neměla být na světě, když se rozhodla nesdílet zřejmě „poslání“ Jiřího Žáčka? Ne. Stejně jako miliony dalších žen, které jsou na světě, protože se narodily rodičům a měly, jako každé dítě, šanci být buď mužem nebo ženou. Padesát na padesát. Proto jsou ženy i muži na světě. Jen biologie a nic moc jiného v tom není. Poslání si má přece najít každý sám. To se v dětské říkance už nepíše.

MaminkaMaminka|Vít Klusák

Mnohem zásadnější problém než první verš básničky je celkový obraz toho, do čeho se říkanka přimíchala. V českém školství se často omílá, že je zastaralé. Básnička Jiřího Žáčka na tento problém tak trochu poukazuje. Držíme se pak toho, že žena je především matka, tedy zřejmě že vaří, pere a vychovává děti. Otec je ten, co živí rodinu, a podle toho bychom se samozřejmě měli chovat. Poezie o tom, že má tedy muž vydělávat více peněz než žena netřeba, protože je to v české společnosti realitou, o které básní málokdo, protože bychom se jí možná, po vzoru západu, rádi zbavili. Nicméně, pokud má být posláním ženy skutečně mít děti, proč je v tom nepodpořit? V Česku porodnost neustále klesá a peníze, které dostane žena na mateřské, jsou směšné. Nějaká pomoc nebo finanční injekce by se asi hodila.

Není tedy třeba hystericky běsnit nad tím, že žena má vícero funkcí a poslání než jen rození dětí. Oni si to ti druháčci nejspíš nebudou pamatovat. Místo toho by se společnost mohla zasadit o to, že blondýny nejsou nutně blbé, muslimové nejsou nutně teroristi, všichni Američani nejsou nutně idioti, Rusové nejsou nutně vždycky padouši a mnoho dalších stereotypů, které ještě přežívají. To ale neznamená, že máma nemůže mlít maso.