Sinopsis: Vadné vakcíny od čínských výrobců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Deštník
Čína, ilustrační
Ilustrační foto
Most z Číny do Hongkongu
Lékařka
6
Fotogalerie

Čínskou veřejnost pobouřil skandál s nekvalitními vakcínami. Vakcíny se distribuovaly dál, přestože neprošly hygienickou kontrolou. Korupce a touha po zisku ve státní správě ohrožuje zdraví čínských dětí. Medializovaný případ otřásl důvěrou Číňanů ve zdravotnictví potažmo ve vládu. Publikujeme článek, který původně vyšel na webu Sinopsis.

V Číně již víc než týden zuří na sociálních sítích odhalený skandál kolem nekvalitních vakcín, které výrobce Čchang-čchun čchang-šeng ze severovýchodní provincie Ťi-lin dál vesele distribuoval i přes varování ze strany provinční hygienické stanice z října 2017. V rámci tohoto skandálu bylo distribuováno a aplikováno na čtvrt milionu vakcín (trojvakcína záškrt, černý kašel a tetanus) a ačkoli (v tomto konkrétním případě) nejsou hlášeny žádné akutní komplikace, rodiče očkovaných dětí jsou po zkušenostech s podobnými skandály z posledních let zděšeni a rozhořčeně požadují informace.

Sunárek a včelička

David Bandurski z China Media Project v pondělí zveřejnil komentovaný překlad časového přehledu, jak se skandál vyvíjel, pořízený z materiálů publikovaných na oficiálním WeChatovém účtu Fakulty žurnalistiky a komunikace Lidové univerzity v Pekingu.

Jedná se o jeden z největších skandálů, který v posledních letech zahýbal čínskými médii a sociálními sítěmi. Podle Bandurského může mít potenciálně ohromný dopad na současné čínské vedení, jemuž se pod Si Ťin-pchingem dosud poměrně efektivně dařilo zabránit, aby podobné skandály pronikly do médií.

Kauza, přirovnávaná k deset let starému skandálu s nebezpečným sunarem, do něhož byl přimíchávám život ohrožující melamin, odhaluje podle Bandurského hlubší institucionální problém v čínském zdravotnictví: Zdá se totiž, že na pozadí případu je korupce státního systému ve spojení s bezohledným byznysem, který jde doslova přes mrtvoly. Absurdní situace, které čínští spisovatelé jako Jen Lien-kche nebo Jü Chua popisují ve svých románech, se tak ve srovnání s čínskou realitou jeví jako neškodný humor.

Devět měsíců po zákazu – jedeme dál

Na případu je pozoruhodné mimo jiné to, že tak dlouho unikal pozornosti médií. Časový přehled uvádí, že prvních šest dní po zveřejnění nařízení Čínské správy potravinářství a léčiv (CFDA) firmě Čchang-čchun čchang-šeng (ČČČŠ), aby z důvodu falšování záznamů o výrobě zastavila produkci, se od 15. do 20. července prakticky nic nedělo. Ten samý den byl společnosti odebrán certifikát kvality (GMP) a hned následující den prudce klesla hodnota jejích akcií a několik akcionářů složilo svůj podíl.

Dne 17. července se mateřská společnost Čchang-čchun Bio-Tech pokusila situaci uklidnit prohlášením, že všechny jejich vakcíny jsou bezpečné a odpovídají normám. Nicméně v prohlášení vydaném o dva dny později se ukázalo, že ČČČŠ dostala již v říjnu 2017 pokutu od Hygienické stanice provincie Ťi-lin za nedodržování norem. Společnost měla zaplatit pokutu ve výši 3,4 miliony jüanů a část skladovaných vakcín jí bylo zabaveno.

Pobouření na čínských sociálních sítích vyvolalo hlavně těch téměř devět měsíců, kdy společnost dál prodávala vakcíny i přesto, že neprošly hygienickou kontrolou.

Nebude to jenom jedna firma

Rozbuškou se stal článek publikovaný pod pseudonymem 21. července na sociální platformě WeChat, který podrobně popisuje pozadí firmy a jejích majitelů, její obchodní praktiky a výrobní postupy od roku 2001. Autor sugestivně upomíná čtenáře, že takové vakcíny jsou „dnes a denně vpravovány do našich těl a těl našich dětí.“ Článek z WeChatu poměrně rychle zmizel, lze si jej tedy přečíst již jen v archivované verzi či na blockchainu Etherium, kde byl nesmazatelně zanesen v podobě metadat transakcí (nový důmyslný způsob, jak obcházet cenzuru).

Článek mimo jiné upozorňuje na vazby akcionářů společnosti ČČČŠ na další čínské výrobce vakcín, což jinými slovy znamená, že velká část čínských vakcín se vyrábí stejně nestandardním způsobem, a naznačuje, že hlavním problémem je rozsáhlá korupce ve státní správě.

Po týdnu reagovala i oficiální místa

Od 22. července se pak ke kauze začaly vyjadřovat konečně i oficiální média. Státní televize CCTV Finance i agentura Nová Čína vyzývaly k řádnému vyšetření a přijetí dokonalejších kontrolních mechanismů. CFDA vydala prohlášení o zavedení rozsáhlých kontrol. Státním orgánům i médiím ležela na srdci především „důvěra lidu“ – ve vakcíny, přeneseně ovšem také důvěra ve státní podniky a čínské zdravotnictví, potažmo čínskou vládu jako takovou, což byla témata, která implikovala bouřlivá debata na čínském internetu, v té době již cenzurovaná.

Ten samý den, 22. července, vydal prohlášení k případu samotný premiér Li Kche-čchiang, který se vyjádřil, že skandál s vakcínami překročil v očích lidu hranici morálky a my jsme povinni lidu naší země podat uspokojivé vysvětlení.

Premiér v prohlášení volá po okamžitém vyšetření skandálu a potrestání viníků, nicméně jak poznamenaly New York Times, na čínském internetu se v zápětí objevily komentáře upozorňující na podobný slib, který premiér dal lidu během jiného skandálu již v roce 2016. A Číňané už těmto slibům nevěří: „Je příšerné vychovávat dítě v Číně. Bojím se, že jednoho dne se mě dcera zeptá: Tati, proč jsi mě krmil takovým mlékem? Proč jsem dostávala takové vakcíny? Proč dýchám takový vzduch? Proč piju takovou vodu? Proč dostávám vzdělání, jaké dostávám?“ komentoval jeden z uživatelů Weibo.

K případu se prý vyjádřil dokonce samotný generální tajemník Si Ťin-pching, který podobné skandály téměř nikdy nekomentuje. Další odpovědné orgány jako provinční hygienické stanice ujišťují obyvatele, že se problém týká pouze provincie Ťi-lin (což je ale nesmysl, protože oněch 250 000 vadných vakcín bylo prodáno do provincie Šan-tung). V pondělí byla zadržena předsedkyně společnosti Kuo Tün-fang a čtyři vysocí manažeři byli předvedení k výslechu.

Raději do Hongkongu

Portál supchina.com k tématu přinesl také stručný přehled všech očkovacích skandálů v Číně za posledních deset let, přičemž v některých případech došlo i k úmrtí nebo zdravotnímu poškození očkovaných, zejména dětí. Skandál má za následek nejen bouři na čínském internetu, ale také pád akcií několika dalších čínských farmaceutických firem.

Na své si přišla i pověstná čínská internetová lidová tvořivost, takže internet, zejména ten necenzurovaný, např. v Hongkongu, zaplavily nejrůznější karikatury a vtipy. Objevily se rovněž zprávy o tom, že Hongkong uvažuje o zavedení opatření, aby byly zdejší vakcíny primárně vyhrazeny pro podávání místním dětem, protože zvláštní administrativní zóna, která využívá vakcíny dovážené z ciziny, už prý čelí nakupním najezdům Číňanů z pevniny, kteří si rádi připlatí za kvalitu – a hlavně za bezpečnost.

Původní text naleznete zde.