Americký prezident Joe Biden: Zabráníme Rusku, aby bylo součástí světové ekonomiky. Sankce budou tvrdé

Americký prezident Joe Biden oznámil sankce proti ruským bankám i představitelům režimu

Americký prezident Joe Biden oznámil sankce proti ruským bankám i představitelům režimu Zdroj: ČTK / AP / Alex Brandon

Lidé čekající na vlak směřující do Kyjeva se rozprostírali na nástupišti v Kostiantynivce, Doněcké oblasti, východní Ukrajině
Člověk prochází kolem vozíků se zavazadly na mezinárodním letišti Boryspil
Protiválečný protest poté, co Rusko zahájilo masivní vojenskou operaci proti Ukrajině, v Moskvě
Protiválečný protest poté, co Rusko zahájilo masivní vojenskou operaci proti Ukrajině, v Moskvě
Protest v podpoře Ukrajiny, v Berlíně
26
Fotogalerie

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek večer ve svém projevu oznámil další sankce proti Rusku. „Putin vyhlásil svou válku. Navrhli jsme sankce, které budou pro Rusko znamenat těžkou ránu a to v dlouhodobém horizontu. Je to agrese, která nemůže zůstat bez odezvy," prohlásil Biden. 

„Putin si vymyslel hrozbu a tvrdí, že tuto hrozbu porazí. Vyhlásil svou válku a okamžitě zaútoči,“ zahájil Biden proslov se slovy, že ruský prezident invazi plánoval měsíce a Spojené státy před ní varovaly. 

USA přistoupí k tvrdým sankcím proti Rusku. „Rusko zaplatí ekonomicky i institucionálně. To dokážeme zajistit,“ prohlásil Biden. Spojené státy podle něj Rusko odříznou od světových investic a také technologií. „Sankce se budou týkat oligarchů a jejich rodin. Jsou to lidé, kteří se osobně přičinili k tomuto vývoji situace,“ řekl Biden.

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub

„Dnes je to několik hodin, co Rusko spustilo útok. Budeme přidávat další kapacity a budeme aktivovat záložní síly v Evropě. Jsme připraveni pomoci i podnikatelům. Ujišťujeme, že naše ropné společnosti nebudou využívat situace při růstu cen. Ceny budeme regulovat. Je to agrese, která nemůže zůstat bez reakce. Pokud bude Rusko potračovat v kyberútocích, jsme připraveni na odezvu,“ dodal Biden. 

„Spojené státy se z této krize vynoří mnohem silnější. Rusko za to zaplatí ekonomicky a i institucionálně, to dokážeme zajistit. Tato válka se nedá ospravedlnit. Svoboda zvítězí,“ dodal. Spojené státy podle něj Ukrajině poskytnou 150 milionů dolarů na vojenskou pomoc.