Centrum pro uprchlíky ve Vysočanech uzavře pražský magistrát v půlce června

Centrum pro uprchlíky ve Vysočanech

Centrum pro uprchlíky ve Vysočanech Zdroj: ČTK

Ubytovávání uprchlíků z Ukrajiny
Ubytovávání uprchlíků z Ukrajiny
3
Fotogalerie

Pražský magistrát uzavře k 15. červnu centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Důvodem je přetíženost hlavního města a chybějící systém přesunu do jiných méně vytížených krajů. Centrum bude uzavřeno na dobu neurčitou, a to dokud vláda nepředstaví systém přerozdělování uprchlíků, nebo se nevyrovná zátěž mezi kraji. Po dnešním jednání magistrátního krizového štábu to oznámil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Kapacity v Praze jsou dávno překročeny. Jediný manažerský nástroj, který nám zbývá, je zavřít KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině) a přesměrovávat uprchlíky do jiných krajů, kde ta kapacita ještě je,“ řekl Hřib.

Praha se potýká s velkým přílivem uprchlíků, kterých je podle primátora až čtyřikrát více než v některých dalších krajích. Hřib vytkl vládě, že nepřipravila systém přerozdělování uprchlíků. KACPU, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud odbavilo přes 90 tisíc lidí. Kvůli velkému množství převážně romských uprchlíků z Ukrajiny přebývajících na pražském hlavním nádraží musela být vybudována stanová městečka v Troji a Malešicích.

Ve Vranově nad Dyjí zahájila provoz ukrajinská restarace

Video placeholde
• Hynek Zdeněk