Čtyřicítka států jednala v Saúdské Arábii o míru na Ukrajině. Bez Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje stažení ruských vojsk z ukrajinského území.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje stažení ruských vojsk z ukrajinského území. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V saúdskoarabské Džiddě se sešli diplomaté a vládní či prezidentští poradci z asi čtyř desítek zemí, aby jednali o principech ukončení ruské války na Ukrajině. Schůzky se neúčastnilo Rusko, jež pozváno nebylo. Hlavním cílem rozhovorů bylo podle tiskových agentur přesvědčit velké země rozvojového jihu, jako je Brazílie či Indie, ke shodě se Západem stran řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Důležitá byla účast čínského zástupce. Podle AFP sobotní jednání už skončilo, ale některé delegace plánují bilaterální jednání v neděli.

Ze schůzky se neočekává podle agentury DPA i dalších zdrojů závěrečné prohlášení. DPA napsala, že podle Rijádu je cílem rozhovorů „výměna názorů a úhlů pohledu“ na řešení války na Ukrajině. Podle kanceláře ukrajinského prezidenta měla schůzka v Džiddě projednat desetibodový mírový plán prezidenta Volodymyra Zelenského. Důležitým bodem mírového plánu je ale požadavek na stažení ruských vojsk z Ukrajiny.

Zelenskyj tento týden podle serveru The Kyiv Independent uvedl, že schůzka v Džiddě je druhou fází jeho třífázového plánu. První byla schůzka zahraničních ambasadorů koncem června v Kodani, z níž rovněž nebyl veřejný výstup, uvedla DPA. Třetí fází má být mírový summit. Ten by se podle dřívějších vyjádření Zelenského mohl uskutečnit na podzim.

Za Spojené státy se jednání v Džiddě v sobotu účastnil bezpečnostní poradce prezidenta Jake Sullivan, Paříž zastupoval zahraničněpolitický poradce prezidenta Emmanuel Bonne. Kromě západních zemí se účastnili též zástupci Indie nebo Brazílie, kteří stran války na Ukrajině zaujímají spíše neutrální postoj. Účast avizoval v pátek i zástupce Číny, která je dlouhodobým partnerem Moskvy. Česko na jednání zastoupil náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

A zatímco Indie či například Jihoafrická republika poslali své zástupce osobně, za Brazílii se jednání účastnil zvláštní poradce prezidenta Celso Amorim, ale jen prostřednictvím videokonference. Amorim podle agentury AFP dnes řekl, že „jakékoli jednání musí zahrnovat všechny strany“. „Ačkoliv Ukrajina je největší obětí, pokud opravdu chceme mír, musíme do tohoto procesu zahrnout Moskvu,“ řekl brazilský zástupce.

Rusko pozvání nedostalo, Kreml ale ke schůzce řekl, že ji bude „sledovat“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden obvinila západní mocnosti, že se schůzkou v Džiddě snaží vytvořit „protiruskou koalici“.