Ukrajina u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla nepřítelovu loď

Ukrajinská tajná služba uvedla, že u Novorossijsku zasáhla ruskou výsadkovou loď

Ukrajinská tajná služba uvedla, že u Novorossijsku zasáhla ruskou výsadkovou loď Zdroj: Twitter

Ukrajina v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Na telegramu to uvedla ukrajinská tajná služba SBU. O útoku dvou ukrajinských námořních dronů na novorossijskou námořní základnu dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách se však nezmínilo.

„V důsledku útoku má loď Oleněgorskij Gorňak závažně narušený trup a v současné době nemůže provádět své bojové mise,“ píše SBU. Vyjádření ruského ministerstva obrany, podle kterého se ukrajinský útok podařilo odvrátit, označila za falešné. Záběry výsadkové lodi, která se naklání na stranu a je patrně tažená jiným plavidlem, se objevily na ruských i ukrajinských kanálech na telegramu.

Zdroj agentury Reuters, obeznámený s provozem tohoto jihoruského přístavu, uvedl, že velká loď ruského námořnictva musela být odvlečena ke břehu, protože nebyla schopná samostatné plavby. Plavidlo nejmenoval. Poškození zmíněné výsadkové lodi tak podle Reuters nelze nezávisle potvrdit. Moskva nebo představitelé vlády v Kyjevě zprávu o zásahu lodi nekomentovali.

Starosta Novorossijsku Andrej Kravčenko na telegramu uvedl, že plavidlo Oleněgorskij Gorňak bylo jedním ze dvou, které „bezprostředně reagovaly“, aby odrazily ukrajinský útok.

V přístavu Novorossijsk, který je jedním z největších v Černém moři, byla dnes brzy ráno podle médií i místních obyvatel slyšet střelba a nejméně jedna exploze. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že se na místní námořní základnu pokusily zaútočit dva ukrajinské drony. „Při odražení útoku jsme bezpilotní čluny vizuálně zaměřili a zničili palbou ruských lodí střežících vnější perimetr námořní základny,“ citovaly vyjádření ministerstva ruské agentury. Úřady ruské Krasnodarské oblasti následně tvrdily, že si incident nevyžádal žádné oběti ani škody.

Kvůli útoku byla v novorossijském přístavu, významném vývozním uzlu, dočasně zastavená veškerá lodní doprava. Provozovatel tamního ropného terminálu Caspian Pipeline Consortium (CPC) po 10:00 SELČ uvedl, že provoz byl obnoven. Reuters připomíná, že civilní přístav obstarává dvě procenta světových zásob ropy a vyváží také obilí.

Ukrajina, která se od loňského února brání ruské agresi, běžně útoky na ruské území nekomentuje. SBU dnes ovšem připomnělo, že útok na Novorossijsk není první úspěšnou operací tajných služeb za použití námořních dronů - dílem tajné služby podle ní byl i úder v krymském přístavu Sevastopol z loňského října či nedávné poškození Krymského mostu spojujícího ruskou pevninu s anektovaným poloostrovem Krym.

Rusko tento týden zaútočilo na ukrajinský přístav Izmajil na Dunaji, kde podle ukrajinských představitelů zničilo tamní sklady obilí. Střety v Černém moři nabraly na intenzitě poté, co Moskva v červenci neprodloužila takzvané obilné dohody. Ty umožňovaly vývoz ukrajinských potravin přes Černé moře.

Na Krym podle ruského ministerstva obrany dnes ráno zaútočilo celkem 13 dronů, z nichž se deset podařilo sestřelit a tři zneškodnit rušičkami signálu. Ministerstvo uvedlo, že ani při těchto útocích nebyl nikdo zraněn a drony nezpůsobily žádné škody. Tato tvrzení nelze v době aktivního konfliktu nezávisle ověřit.