Křižník Moskva se potopil, oznámilo ruské ministerstvo obrany

Ruský křižník Moskva

Ruský křižník Moskva Zdroj: Reuters

Ruský křižník Moskva
Ruský křižník Moskva
Ruský křižník Moskva
Ruský křižník Moskva
Ruský křižník Moskva
6
Fotogalerie

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informovaly tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu. Ukrajinské úřady už dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Rusko přiznalo vážné poškození lodi, nicméně neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Loď se potopila, když byla vlečena do přístavu.

„Křižník Moskva při vlečení do cílového přístavu ztratil kvůli poškození trupu v důsledku požáru, který vyvolala detonace munice, stabilitu. V podmínkách rozbouřeného moře se loď potopila,“ cituje TASS ruský resort obrany. Posádka křižníku podle něj byla evakuována na další plavidla Černomořské flotily v oblasti.

Agentura Reuters už dříve s odvoláním na americký vojenský zdroj napsala, že loď mířila do Sevastopolu na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Osamocený ukrajinský tank dokázal zničit několik ruských obrněných vozidel u města Nova Basan

Video placeholde
• Twitter

Podle ukrajinské agentury Unian křižník Moskva nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. „Ruská válečná lodi, jdi do prdele,“ vzkázal tehdy jeden z Ukrajinců.

Stanice BBC na svém webu už dříve uvedla, že pokud se zprávy o vážném poškození křižníku Moskva - nejsilněji vyzbrojené lodi Černomořské flotily - po zásahu ukrajinskými střelami potvrdí, bude to největší bojová ztráta ruského vojenského námořnictva od druhé světové války. Tehdy německé bombardéry potopily bitevní loď Marat.