Krymský most může být vojenským cílem. Je nejdelší v Evropě

Krymský most
Krymský most
Krymský most
Krymský most
Krymský most
7
Fotogalerie

Krymský poloostrov je izolovaný a není snadné jej posílit nebo zásobit. Posily a zásoby mohou přicházet po souši pouze z jednoho mostu přes Kerčský průliv – Krymského mostu nebo mostu Kerčského průlivu – protože na severu je Ukrajina a Krym je na svých dalších třech stranách obklopen mořem. Více podrobností uvidíte ve videu na Mall.tv.

Částečně v boji proti této izolaci postavilo Rusko Krymský most přes Kerčský průliv, aby se po zemi spojilo s Ruskem a Krymem. Izolace je také jedním z důvodů, proč chce Kreml vybojovat pozemní koridor z Ruska na Krym přes Ukrajinu.

Práce na mostě začaly na začátku roku 2016 a dokončen byl v polovině roku 2018, Prezident Putin jej osobně s velkou pompou otevřel (železniční část byla dokončena na konci roku 2019) jako nejdelší most postavený v ruské historii a nejdelší v Evropě (19 kilometrů). Je to symbol ruské hrdosti a stavba, která Rusku přináší vojenské a ekonomické výhody. 

Tajemník ukrajinské Rady pro národní bezpečnost a obranu Oleksij Danilov již dřive uvedl, že most by mohl být významným vojenským cílem. „Zničení Krymského mostu na několika místech napříč jeho rozpětím tak, aby jeho opětovné zprovoznění trvalo dlouho, by mělo být primárním a bezprostředním cílem Ukrajiny, jehož dosažení by nemělo být příliš obtížné, ať už raketami, nebo jinou technikou,“ uvedl ve své studii analytik Brian Frydenborg, který strávil dvě desetiletí studiem, psaním nebo prací v oblastech analýzy konfliktů, boje proti terorismu, mezinárodních záležitostí, veřejné politiky, politiky, historie a humanitární pomoci a mezinárodního rozvoje. Jeho práce byly uvedeny v Newsweek, Jerusalem Post či Modern War Institute ve West Point.

Parametry Krymského mostu

  • Celková délka stavby: 19 km
  • Kategorie silnice: rychlostní silnice (dle ruské klasifikace)
  • Počet dopravních proudů silnice: 4 (2 v každém směru)
  • Počet železničních kolejí: 2 (1 v každém směru)