Mariupol je stále terčem útoků, tvrdí starosta města, ve kterém je uvězněno asi 100 tisíc lidí

V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají

V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají Zdroj: Reuters

V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají
V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají
V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají
V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají
V Mariupolu je podle starosty ještě asi 100 tisíc lidí, útoky tam nepřestávají
8
Fotogalerie

V Mariupolu obléhaném na jihovýchodě Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uvězněno asi 100 tisíc civilistů. Přes 200 z nich se spolu s obránci města ukrývá v rozsáhlých ocelárnách Azovstal, řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko. Ruské síly také na ocelárny dál útočí. Na různých místech v Doněcké oblasti dnes při ruském ostřelování zemřelo nejméně devět civilistů, ruské útoky v Záporožské oblasti si vyžádaly dva životy a u Charkova jednu oběť, uvedl portál Ukrajinska pravda.

Mariupol je v obležení ruských sil od začátku března a humanitární situace ve městě je podle různých zdrojů kritická. Ocelárny Azovstal jsou v Mariupolu poslední baštou ukrajinského odporu. Rusové na ně podle Kyjeva nepřestávají útočit, přestože dočasné příměří dojednané OSN v minulých dnech umožnilo několika skupinám civilistů areál opustit. V útrobách obrovského metalurgického komplexu je podle různých zdrojů ukryto přibližně 2000 ukrajinských bojovníků a stovky civilistů, někteří z nich tam jsou podle médií i řadu týdnů. V neděli se z areálu podařilo dostat přibližně 100 civilistů. Také v pondělí se z Azovstalu podařilo odvézt zhruba 100 lidí, uvedla původně Unian s odkazem na oznámení starosty, dnes ale napsala, že se podle starosty z areálu podařilo evakuovat dohromady „přes 100 osob“.

Dnes měl přesun civilistů do bezpečí pokračovat, podle korespondenta agentury Unian ale ruské útoky na komplex neustávají. „Přímo teď se (Rusové) pokoušejí probojovat na území závodu,“ citovala ho agentura. Nepřátelské síly podle něj předtím několik hodin v kuse ocelárny bombardovaly a sloup dýmu byl vidět po celém městě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti tvrdí, že ruské jednotky a síly separatistické Doněcké lidové republiky obnovily útoky poté, co ukrajinští vojáci v ocelárnách zneužili příměří a zaujali na území oceláren palebné pozice.

Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu

Video placeholde
• Blesk TV, reuters

Odjezdem z přístavního města navíc peripetie jeho obyvatel nekončí. Mariupolský starosta dnes upozornil, že asi 2000 lidí z Mariupolu je zablokováno u okupovaného Berďansku, vzdáleného asi 75 kilometrů, a nemůže se dostat na území kontrolované Ukrajinou. „Už dva týdny čekají na evakuaci... Ale nepřátelská ruská vojska ničí naše plány, brání obyvatelům Mariupolu v cestě do Záporoží, které je pod ukrajinskou kontrolou,“ citovala Bojčenka agentura Unian. Záporoží je od Mariupolu vzdálené asi 200 kilometrů a evakuační konvoj musí projet přes různá kontrolní stanoviště, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Při ostřelování města Vuhledar v Doněcké oblasti zemřeli dnes tři lidé, kteří se vydali pro pitnou vodu, napsal portál Ukrajinska pravda. Pod palbou jsou ve stejné oblasti také obce Lyman a Avdijivka, v nichž si dnešní útoky ruských sil vyžádaly po třech obětech. Nepřátelské síly v noci rovněž ostřelovaly Charkov a další místa v Charkovské oblasti. Při ostřelování zemřel 46letý pracovník uzavřené továrny u Charkova, která po zásahu začala hořet. Dvě oběti na životech si vyžádaly útoky v obci Zaliznyčne v Záporožské oblasti.

K ostřelování dochází i na jihu země v Chersonské oblasti, kterou ruské invazní síly částečně získaly pod svou kontrolu, uvedla agentura Ukrinform. Noc byla naopak klidná v Oděse, dalším místě v jižní části Ukrajiny, které v poslední době čelí ruským útokům. V pondělí si v tomto přístavním městě raketový útok vyžádal život 14letého dítěte.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské síly pomocí vysoce přesných zbraní zasáhly u Oděsy hangáry se zbraněmi dodanými ze zahraničí. „Byly zničeny hangáry s bezpilotními letouny Bayraktar TB2 a také raketovými zbraněmi a municí, které byly dodány z USA a evropských zemí,“ řekl podle agentury RIA Novosti představitel ministerstva Igor Konašenkov. Moskva popírá, že by prováděla útoky na civilní cíle, a ve svých pravidelných hlášeních informuje pouze o likvidování strategických cílů.