Německá rozvědka zachytila hovory ruských vojáků o zabíjení v Buči

Masakr v Buči (6. 4. 2022)

Masakr v Buči (6. 4. 2022) Zdroj: Reuters

Masakr v Buči (6. 4. 2022)
Masakr v Buči (6. 4. 2022)
Masakr v Buči (6. 4. 2022)
Masakr v Buči (6. 4. 2022)
Masakr v Buči (6. 4. 2022)
20
Fotogalerie

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) zachytila hovory z vysílaček ruských vojáků o zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča nedaleko Kyjeva. Informuje o tom německý magazín Der Spiegel. Podobné zločiny se podle ní mohly odehrát i v jihoukrajinském Mariupolu a okolí.

Der Spiegel bez uvedení zdroje napsal, že BND ve středu svá zjištění předala parlamentu. Jednotlivé zachycené hovory odpovídají konkrétním známým úmrtím. BND například dokázala přiřadit slova vojáka o zastřelení člověka na jízdním kole k jedné ze známých fotografií, které prostřednictvím sociálních sítí a médií obletěly svět.

Jiný hovor ukazuje, že Rusové vyslýchali ukrajinské vojáky předtím, než je zabili. Podle citované zprávy BND je vyloučeno, že by šlo o náhodné činy. Ruští vojáci se prý bavili o vraždách v Buči i o záležitostech všedního dne. Podle Spiegelu byli v Buči nasazeni i ruští žoldnéři a příslušníci soukromé polovojenské takzvané Wagnerovy skupiny, která svou krutost ukázala už v Sýrii.

Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích

Video placeholde
• Reuters

BND vyhodnocuje i další zvukové záznamy, které dávají tušit, že podobné ohavnosti jako v Buči se odehrály také na jiných místech, například v oblasti obléhaného Mariupolu. V Buči byla mimo jiné nalezena těla civilistů s rukama svázanýma za zády.

Německá vláda ve středu označila za neudržitelná tvrzení Moskvy, že scény z Buče jsou podvrhem a že Rusko za vraždy není odpovědné. Ruské jednotky přitom Buču okupovaly více než měsíc poté, co Rusko 24. února vpadlo na Ukrajinu. Místní úřady uvádějí, že jenom v Buči ruští vojáci zabili více než 300 lidí.