Německo zvažuje vyvlastnění divize Gazpromu a Rosněfti. Chce zabránit výpadkům dodávek

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť. Informoval o tom dnes německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z vládních kruhů.

Spolková vláda chce podle zdrojů zabránit výpadkům dodávek energie v případě, že se tyto divize dostanou do potíží. Divize Gazprom Germania provozuje rozsáhlé zásobníky plynu, zatímco divize Rosněfť Deutschland je jakožto provozovatel rafinerií klíčovým hráčem na trzích s benzinem a naftou.

Na německém energetickém trhu jsou obě společnosti podle Handelsblattu v současné době nenahraditelné. Zároveň jim ale hrozí "technický bankrot", protože banky a další podnikatelští partneři se nyní distancují od podniků s ruskými vlastníky.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck ve středu oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů u zásobování plynem. Berlín zhoršení zásobování nevylučuje v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a s ruským požadavkem platit za plyn v rublech.

Rosněfť je největším producentem ropy v Rusku. Gazprom je ruskou jedničkou v těžbě plynu a má monopol na jeho vývoz prostřednictvím plynovodů.