Není naším cílem měnit režimy, a to ani v Rusku. Blinken vysvětlil Bidenův ostrý výrok

Strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl dnes při návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl dnes při návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Antony Blinken. Zdroj: ČTK

Strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl dnes při návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Antony Blinken. Americký prezident Joe Biden v sobotu prohlásil, že ruská hlava státu Vladimir Putin nemůže zůstat u moci, připomíná agentura Reuters.

"Myslím, že prezident, Bílý dům, včera (v sobotu) večer prostě zdůraznil, že prezidentu Putinovi nesmí být dovoleno vést válku nebo agresi proti Ukrajině nebo komukoli jinému," poznamenal Blinken k vyjádření, kterým prezident USA zakončil svůj sledovaný projev ve Varšavě.

Biden ve vystoupení v polské metropoli mimo jiné prohlásil, že pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění. Moskvou uváděné důvody k vojenské akci označil za nemravné a cynické. Putin podle Bidena zahájením války udělal "strategickou chybu" a přepočítal se, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat. "Proboha, tenhle muž nemůže zůstat dál u moci," uzavřel své vystoupení.

Šéf Bílého domu ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států. "Musíme se na to ale dívat jasnýma očima - tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců. Musíme se připravit na to, že je před námi dlouhý boj," řekl Biden.

Putin podle Bidena zahájením války udělal "strategickou chybu" a přepočítal se, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat. "Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci," řekl s odkazem na šéfa Kremlu v závěru svého projevu americký prezident.

Právě slova týkající se konce Putinovy éry vyvolala největší údiv komentátorů a analytiků. Až dosud totiž americká administrativa ujišťovala, že změna režimu v Rusku pro ni není cílem. Bílý dům vzápětí po Bidenově projevu dal na srozuměnou, že prezident údajně ke změně režimu v Rusku nevyzýval ani nyní.