Obavy zaměstnavatelů z odlivu ukrajinských pracovníků se nenaplnily, jde jen o jednotky procent

Uprchlíci z Ukrajiny na polsko-ukrajinské hranici

Uprchlíci z Ukrajiny na polsko-ukrajinské hranici Zdroj: Reuters

Ukrajinští uprchlíci v polské Medyce
Uprchlíci z Ukrajiny na polsko-ukrajinské hranici
3
Fotogalerie

Konflikt na Ukrajině české firmy z hlediska nedostatku zaměstnanců příliš nezasáhl. Ukrajinští pracovníci, kteří často vyhledávají pracovní místa v Česku, se ve větší míře do vlasti nevracejí. Česko zatím dobrovolně opustily jen jednotky procent Ukrajinců. Podniky ale zasahují nepřímé důsledky války. Problémy kvůli vysokým cenám ropy zaznamenává hlavně stavební sektor, shodli se zaměstnavatelé.

V Česku lidé z Ukrajiny podle nich představují každého dvacátého pracovníka. Více než měsíc od vypuknutí války se však obavy některých zaměstnavatelů z odlivu ukrajinských pracovníků zpátky do jejich domoviny nenaplňují. „U našich členských firem zatím jde o menší počty. Spíše se naopak svoje blízké snaží přivézt sem,“ uvedl ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon.

Všeobecná mobilizace, kterou před měsícem vyhlásila Ukrajina, se totiž nevztahuje na ty ukrajinské občany, kteří v cizině mají vízum a pracovní povolení. To se v ČR podle dostupných údajů týká téměř 42 tisíc pracovníků.

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Lidé, kteří odešli bránit své domovy, jsou podle firem z největší míry zaměstnanci ve stavebnictví a výrobě. Právě v tomto sektoru totiž stále poptávka po pracovnících z východu převládá. Často jde o méně kvalifikované pozice, u nichž nepotřebují znát jazyk a které nejsou pro české zaměstnance příliš atraktivní.

“Na našich stavbách u subdodavatelů pracuje asi 20 tisíc dělníků z Ukrajiny. V tuto chvíli se jich na Ukrajinu vrátila asi desetina,„ uvedl mluvčí stavební společnosti Budimex Michal Wrzosek. Očekává však, že se tento podíl může ještě zvýšit, a to až na 30 procent.

Firmy podle něj spíše ovlivňují jiné skutečnosti úzce související se současným konfliktem, například přístup k oceli či růst cen ropy. “S nynějším nárůstem se vyrovnáváme valorizací zakázek a nákupnímu systému. Současný růst cen však rozhodně překračuje valorizační limity a už se na aktuálních zakázkách projevuje,„ řekl Wrzosek. Pokud se současný růst cen a dostupnost materiálů do dvou až čtyř týdnů neustálí, výrazně se to podle něj promítne do cenové nabídky dopravních a pozemních staveb.

Také podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR má na firmy největší dopad skokové zdražování energie a surovin. “Je jasné, že se bude dále zdražovat a inflace poroste, proto firmy hledají další úspory. Téměř polovina firem plánuje snižování provozních nákladů i zdražování svých produktů a služeb. Čtvrtina podniků musí sáhnout i do rozpočtu na plánované investice, což rozhodně není dobrá zpráva,„ uvedl za svaz Bohuslav Čížek.

Značnou vzpruhu naopak mohou pro firmy představovat obyvatelé Ukrajiny prchající před válkou do střední Evropy. Většinou jde o ženy, často s dětmi. Podle Absolona se jen z kontaktního místa pro uprchlíky na brněnském výstavišti aktuálně hlásí více než 1000 potenciálních uchazečů o zaměstnání s různorodou specializací. “Většina z nich deklaruje silnou vůli pracovat a i profesním zaměřením jde jo zajímavé pozice, často zdravotnický personál, učitelky a další exponované profese. Je zde ovšem problém s uznáním vzdělání,“ podotkl.

Podle personálních agentur je poptávka po pracovní síle z Ukrajiny nyní napříč všemi obory vysoká. „Čím dál více se však objevuje i poptávka na kvalifikovaná místa, jako manažer obchodu, personalista správy dat.nebo například administrativní pozice v centrech sdílených služeb,“ popsal Jacek Kowalak, generální ředitel společnosti Randstad ČR.