Parlament schválil zákon umožňující zabavovat ruský majetek na Ukrajině

Fronta před obchodem v Kyjevě.

Fronta před obchodem v Kyjevě. Zdroj: Reuters

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek a peníze ruských firem na Ukrajině. Rozhodovat má bezpečnostní rada státu na návrh vlády. Vláda má také sestavit seznam objektů, podléhajících nucené konfiskaci, uvedla stanice BBC. Poslanci také schválili výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o všeobecné mobilizaci.

Zelenskyj dnes pohrozil Rusku, že se Kyjev bude domáhat odškodnění za způsobené škody a také válečných reparací. „Opravíme každý dům, každou ulici, každé město. Říkám Rusku: naučte se výraz reparace a odškodnění. Nahradíte nám v plném rozsahu vše, co jste spáchali našemu státu, každému Ukrajinci,“ zdůraznil.

Agentura Unian poznamenala, že není jasné, kolik poslanců podpořilo přijetí zákona o zabavení majetku Ruské federace a jejích rezidentů. Parlament totiž jedná za zavřenými dveřmi.

Ukrajina osmým dnem čelí útoku ruských jednotek, které však z větších měst dosud ovládly jen přístav Cherson při ústí Dněpru do Černého moře.

Ukrajinský parlament se také obrátil na OSN a další mezinárodní organizace, aby vyslaly na Ukrajinu mírové síly. Generálního tajemníka OSN požádal o zprostředkování při ukončení konfliktu, uvádí Unian.