Pět zemí včetně Slovenska chce prodloužit zákaz dovozu ukrajinského obilí

Nakládka obilí do vlaku na Ukrajině

Nakládka obilí do vlaku na Ukrajině Zdroj: Reuters

Pětice zemí Evropské unie chce prodloužit zákaz dovozu ukrajinského obilí, který končí 15. září. K Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsko se přidalo i Slovensko. Prodloužený zákaz by měl platit do konce letošního roku.

Evropská unie umožnila v květnu těmto pěti zemím sousedícím s Ukrajinou zakázat na svém trhu prodej ukrajinské pšenice, kukuřice, řepkového semene a slunečnicových semen. Tranzit těchto komodit do dalších zemí ale není omezen. Zákazem dovozu ukrajinských zemědělských produktů se země snaží chránit domácí zemědělce.

Rusko v polovině července odstoupilo od takzvaných černomořských obilných dohod. Ty umožňovaly Ukrajině bojující proti Rusku vyvážet obilí a další zemědělské produkty i přes ruskou blokádu v Černém moři. Rusko po odstoupení od dohody zintenzivnilo útoky na ukrajinské přístavy, což vedlo k výraznému poškození exportní infrastruktury.

Na dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU, hlavně obilovin a drůbežího masa, si stěžují i čeští zemědělci. Podle Agrární komory i Zemědělského svazu mají zemědělci přebytky z loňské produkce a může hrozit, že nebudou mít kam uskladnit letošní úrodu. Podle komory by Česko, stejně jako Polsko nebo Slovensko, mělo zavést na dovoz některých komodit embargo.