Pomohli jste, když to bylo nejvíce potřeba, řekl Zelenskyj českému parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videopřenosu promluvil k českému parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videopřenosu promluvil k českému parlamentu Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Ruský vpád na Ukrajinu je pouze prvním krokem, který potřebuje vedení Ruska, aby si otevřelo cestu k dalším státům. V zemi se odehrává bitva o budoucnost Evropy. V dnešním videoprojevu ke Sněmovně a k Senátu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Českému lidu a státu poděkoval za vřelé přijetí ukrajinských uprchlíků. Zároveň zmínil, že Česko Ukrajině pomohlo významnými zbraněmi tehdy, když byly nejvíce zapotřebí. „Ale můžete si být jisti, že tím jste podpořili i sami sebe, svoji vlastní svobodu i vlastní život,“ poznamenal. Podpora by podle Zelenského měla trvat do dosažení vítězství.

Prezident v projevu několikrát použil výrok „Jsme s vámi, buďte s námi,“ kterým se Český rozhlas v roce 1968 obracel k české veřejnosti.

Zelenskyj vyzval poslance, aby podpořili udělení statusu kandidátské země Evropské unie pro Ukrajinu. Krok by podle něj posílil evropské společenství a byl by také vyjádřením evropských myšlenek a hodnot. Ruští vojáci podle něj na Ukrajině bojují právě proti evropským hodnotám.

Ukrajina podala žádost o přijetí do EU v březnu krátce poté, co na ni 24. února zaútočila ruská vojska. „Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné, evropské hodnoty fungují a nejsou jen prázdnými slovy v několika dokumentech,“ uvedl Zelenskyj. Říct Ukrajině „ano“ je podle něho také obranou ve válce s Ruskem.

Zelenskyj vyzval Česko k aktivitě, která by měla směřovat k tomu, aby se na postupu k Ukrajině shodli všichni evropští lídři. Státy EU pověřily Evropskou komisi, aby se ukrajinskou žádostí zabývala a vydala doporučení. Rozhodnutí o tom, zda Ukrajině bude udělen status kandidátské země, je na členských státech EU a musí být přijato jednomyslně. Žádostí by se měl zabývat summit 23. a 24. června.

V době českého předsednictví v EU v druhé polovině tohoto roku bude podle Zelenského před Evropou mnoho výzev. „Měli bychom se dohodnout na sedmém sankčním balíčku a cíleně budovat Ukrajinu,“ řekl. Zelenskyj ocenil, že premiér Petr Fiala (ODS) byl mezi prvními vrcholnými politiky, kteří po ruské invazi navštívili Ukrajinu.

I díky tomu ukrajinský prezident věří, že Česká republika bude mezi lídry při obnově ukrajinské ekonomiky a infrastruktury. Česko by podle něj mohlo například převzít „patronát“ nad obnovou některého z ukrajinských regionů nebo měst.