Potřebujeme peníze na tvorbu pravdivých zpráv, apeluje nejbohatší Čech na Ukrajině

Nejbohatší Čech na Ukrajině Tomáš Fiala je stále v zemi a snaží se pomáhat ukrajinské armádě.

Nejbohatší Čech na Ukrajině Tomáš Fiala je stále v zemi a snaží se pomáhat ukrajinské armádě. Zdroj: Dragon Capital

Žena pláče, když běží se svými dvěma syny na vlak do Lvova na kyjevském nádraží, Ukrajina čtvrtek 3. března. 2022
Pár se loučí u vlaku do Lvova na kyjevském nádraží, Ukrajina
Pár se loučí ve vlaku do Lvova na kyjevském nádraží. Ukrajinští muži musí zůstat a bojovat ve válce, zatímco ženy a děti opouštějí zemi a hledají útočiště v sousedních zemích.
Mírový zvon se rozeznívá na německo-polské hraniční řece Odře během demonstrace proti válce a ruským útokům na Ukrajinu.
Na pražské hlavní nádraží přijel 3. března 2022 humanitární vlak společnosti RegioJet, který přivezl uprchlíky z Ukrajiny.
12
Fotogalerie

Přinášíme krátký rozhovor s českým byznysmenem žijícím na Ukrajině Tomášem Fialou. Šéf a spoluzakladatel investiční skupiny Dragon Capital ještě na začátku února nevěřil, že ruská invaze opravdu nastane. Nabádal ostatní byznysmeny ke klidu a trval na tom, že Kyjev, ve kterém strávil přes 25 let, v žádném případě neopustí. Nyní se v rámci možností snaží zapojit do obrany země, byť, jak sám říká, prozatím beze zbraně. Jeho podnikání však válkou hodně utrpělo. 

Můžete prozradit, kde právě jste?

Jsem na západní Ukrajině s částí svého personálu. V bezpečí. Koordinuji zaměstnance, bezpečnost, všechna aktiva a objekty. Snažím se také podporovat ukrajinskou armádu a urgovat Západ, aby výrazně přitvrdil ekonomické sankce proti Rusku. 

Kdy jste odešel z Kyjeva?

Kyjev jsem opustil minulý čtvrtek večer.

Kolona na Ukrajině: Lidé opouštějí zemi

Video placeholde
• Tereza Španihelová

Těsně před vypuknutím války jste v rozhovoru pro časopis Forbes uvedl, že se chcete zapojit do obrany města.

Ano, to jsem chtěl. Nicméně k tomu, abych mohl bojovat se zbraní v ruce, potřebuji dostat výjimku od českého ministerstva obrany, spravedlnosti a prezidenta Zemana. Jinak bych se dopustil trestného činu a šel do vězení až na pět let. Žádost o výjimku jsem poslal na ministerstvo obrany už před měsícem a půl a dosud jsem povolení nedostal. Zatím tedy pomáhám ukrajinské armádě, jak mohu, ovšem beze zbraně. Mimochodem ten rozhovor pro Forbes jsem dával už na začátku minulého týdne, ale bohužel vyšel až po začátku ruské invaze.

Jak velké ztráty utrpěl váš byznys?

Byznys je úplně zmrazený. Víc to nechci komentovat. 

Jakým způsobem se snažíte pomáhat Ukrajině? 

Naše dvě zpravodajské sítě jsou momentálně nejpopulárnější média na Ukrajině. Zpravodajský web Ukrajinska Pravda je dokonce druhou nejvyhledávanější internetovou stránkou v zemi, hned za Googlem. Píšeme články hodně i v angličtině. Jenom nám právě Rusové hacknuli další server Novoje Vremja, ale už se jej podařilo obnovit. Včera hacknuli také Minfin, ale i ten už pracuje normálně. Zprávy jsou teď pro Ukrajince hodně důležité. Všichni naši novináři jsou na Ukrajině, někteří stále v Kyjevě. Museli jsme je převézt, ubytovat a tak dále. 

Potřebujete vy nějakou pomoc? 

Ano. Dragon Capital aktuálně nemůže financovat naše média. Pokud bude možnost zorganizovat v Česku pro ně nějaký fundraising, byl bych velice vděčný. Jak už jsem řekl, pravdivé a objektivní zprávy jsou teď nesmírně důležité.

Tomáš Fiala (47)

  • Narodil se v Brně. Kariéru odstartoval v pražské pobočce německé Bayerische Vereinsbank v roce 1994.
  • Nedokončil studia na Vysoké škole ekonomické, protože dostal nabídku od nadnárodní banky Wood & Company, aby založil a vedl její kancelář na Ukrajině. Tam také v roce 2000 založil investiční společnost Dragon Capital, v jejímž čele stojí dodnes.
  • Jejím prostřednictvím investuje do bank, IT firem, nemovitostí či do zpravodajských médií. Byl rovněž prezidentem Evropské podnikatelské asociace EBA.
  • V současné době je jedním z nejbohatších byznysmenů na Ukrajině. Už v roce 2015 byla výše jeho majetku odhadována na 188 milionů dolarů.