Války na Ukrajině se víc bojí investoři ze Západu než místní, říká podnikatel Tomáš Fiala

Šéf a spoluzakladatel investiční společnosti Dragon Capital Tomáš Fiala je jedním z nejbohatších cizinců, žijících na Ukrajině.

Šéf a spoluzakladatel investiční společnosti Dragon Capital Tomáš Fiala je jedním z nejbohatších cizinců, žijících na Ukrajině. Zdroj: Dragon Capital

„Z války mají větší strach investoři, kteří sedí v Londýně či New Yorku než ti na Ukrajině,“ říká Tomáš Fiala.
Tomáš Fiala žije a podniká na Ukrajině od roku 1996.
3
Fotogalerie

Na Ukrajině žije už od roku 1996 a ovládá tam jednu z největších investičních skupin Dragon Capital. Současná hrozba vojenského konfliktu ve východní Evropě podle něj podnikání neulehčuje. „Výrazně větší strach z války však mají investoři, kteří sedí v Londýně či New Yorku než ti místní,“ tvrdí šéf a spoluzakladatel společnosti Dragon Capital Tomáš Fiala. V rozhovoru s deníkem E15 též prozrazuje, proč skupuje nezávislá média a v čem se skrývá nevyužitý byznysový potenciál Ukrajiny.          

Na Ukrajině panuje v těchto dnech velké geopolitické napětí. U východních hranic se údajně shromáždilo přes 100 tisíc ruských vojáků. Jak se v takové atmosféře uzavírají obchody?  

Není to samozřejmě nic příjemného. Já to napětí vnímám každý den, protože na Ukrajině žiji. Komplikuje to byznys a ekonomiku. Ten tlak ze strany Ruska se poprvé objevil už loni v dubnu. Poté, co Biden slíbil Putinovi schůzku v Ženevě, se situace trochu uklidnila. Začala však znovu eskalovat od listopadu. Velký podíl na tom měla i západní média, která intenzivně psala o té koncentraci ruských vojsk u hranic, což vyděsilo zejména investory do ukrajinských euroobligací. Jejich hodnota spadla od podzimu přibližně o třicet bodů, což je poměrně velký odtok peněz. Mírně oslabila také ukrajinská měna hřivna. Na druhou stranu bych ale rád zdůraznil, že výrazně větší strach z války mají investoři, kteří sedí v Londýně či New Yorku, než ti místní.  

Proč?

Podnikatelé na Ukrajině už té ruské hrozbě za poslední roky přivykli. V současné době navíc většina zdejších byznysmenů neočekává, že dojde k otevřenému vojenskému konfliktu s Ruskem a zatím nijak nemění svou činnost.   

Profil ruského prezidenta Vladimira Putina:

Video placeholde
Vladimir Putin

Pocítila vaše společnost nějaké potíže v souvislosti s hrozbou ruské invaze?

Žádné ekonomické problémy nemáme. Dragon Capital působí na ukrajinském trhu přes dvacet let a za tu dobu už jsme tu zažili spousty krizí. Například po anexi Krymu v roce 2014 spadl ukrajinský HDP o sedmnáct procent a hřivna ztratila dvě třetiny své hodnoty. K podobně prudkému poklesu došlo třeba i za finanční krize v letech 2008 až 2009. Tentokrát je ta ekonomická situace výrazně stabilnější.   

Jaký tedy očekáváte vývoj nynějšího konfliktu s Ruskem?

Těch scénářů je hrozně moc a těžko říct, co se Putin nakonec rozhodne udělat. Já především očekávám, že Rusko bude pokračovat v hybridní válce, kterou vede proti Ukrajině a Západu od roku 2014. Čili určitě dojde k dalším kyberútokům na státní a soukromou infrastrukturu. Nelze vyloučit eskalaci bojů na východě země, ačkoliv v posledních týdnech je tam překvapivě větší klid než dříve. Nějaký masivní vojenský útok na celou Ukrajinu ale určitě nepřijde. Pokud by to Rusové udělali, následky by pro ně byly obrovské.    

Považujete dosavadní reakci západních zemí za adekvátní?

Myslím, že Západ postupuje proti Rusku správně a velice jednotně. To považuji za úspěch Bidenovy administrativy. Moskvě se zatím nepodařilo dosáhnout jejích cílů. Evropská unie poskytla Ukrajině ekonomickou podporu a dodávky zbraní. Brzy má dorazit i nějaká pomoc ze strany Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Snad jediné, co vidím jako negativní, je přístup Německa. V Německu jsem kdysi studoval na gymnáziu a pracoval v tamních firmách. Proto mě ten neutrální postoj současné spolkové vlády velmi osobně zklamal.  

Jsou nějaké další hospodářské problémy, kterým musí podnikatelé na Ukrajině v současné době čelit?

Ukrajinskou ekonomiku trápí stejně jako všechny ostatní státy v Evropě rostoucí inflace a vysoké ceny plynu. Celkově však Ukrajina prochází tou nynější pandemickou krizí úspěšně. HDP spadl v roce 2020 jen o čtyři procenta a loni víc jak o tři procenta vyrostl. V roce 2021 se dařilo například zdejšímu zemědělství a technologiím. Zahraniční investice přesáhly šest miliard dolarů. Většina ukrajinských firem rostla více jak o dvacet procent.       

Čím si to vysvětlujete, že zrovna Ukrajina zvládá koronakrizi takhle hladce?  

Restrikce proti šíření covidu zde byly daleko měkčí než v jiných zemích. Měli jsme takovou adaptivní karanténu. Uzavíraly se jen ty oblasti, kde se nákaza šířila nejrychleji, ale nikdy nebyl zaveden plošný lockdown. Většina podniků a průmyslu funguje od léta 2020 bez omezení. Řekl bych, že ukrajinská vláda taky celkem dobře motivuje občany k očkování. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!