Rusko dočasně zakáže cizincům prodávat ruská aktiva, nechce politický tlak

Ruský rubl.

Ruský rubl. Zdroj: Reuters

Ruský premiér Michail Mišustin v ruské Dumě
2
Fotogalerie

Rusko dočasně zakáže zahraničním investorům prodávat ruská aktiva, aby se ujistilo, že se rozhodují uvážlivě, nikoliv pod politickým tlakem. Na dnešním zasedání ruské vlády to řekl premiér Michail Mišustin. Vláda také využije svého rozsáhlého státního investičního fondu, ze kterého vezme až jeden bilion rublů (přes 223 miliard korun) na nákup akcií ruských společností.

„V současné sankční situaci jsou zahraniční podnikatelé nuceni řídit se nikoliv ekonomickými faktory, ale rozhodovat se pod politickým tlakem,“ prohlásil Mišustin. „Abychom dali podnikatelům šanci učinit uvážená rozhodnutí, byl připraven prezidentský příkaz k zavedení dočasného omezení prodeje ruských aktiv,“ dodal bez dalších podrobností.

Ruské úřady se snaží rychle reagovat na stále tvrdší sankce, které západní země uvalují na Moskvu od minulého čtvrtka, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Sankce sahají od omezení centrální banky využívat její devizové rezervy až po vyloučení velkých ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT.

Co pro Rusko znamená vyloučení z platebního systému SWIFT?

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

V pondělí kurz rublu spadl na dosavadní minimum, což donutilo centrální banku více než zdvojnásobit hlavní úrokovou sazbu na 20 procent a požádat exportní firmy, aby prodaly své devizové příjmy, a podpořily tak domácí měnu.

Mišustin uvedl, že Rusko je otevřeno dialogu s konstruktivně smýšlejícími investory. Očekává, že ti, kteří v Rusku investovali, tam budou chtít fungovat i nadále.

Moskevský akciový trh je dnes uzavřený, stejně jako v pondělí. Ruský miliardář Michail Fridman, na kterého Evropská unie uvalila sankce, varoval, že prodávat ruská aktiva může být obtížné i bez dočasného zákazu. „Nemyslím si, že bychom se teď mohli nějak zbavit aktiv uložených v Rusku, protože zatím nejsou žádní kupci,“ řekl Fridman novinářům.

Institut pro mezinárodní finance (IIF) také varoval, že Rusko s velkou pravděpodobností nebude schopno splácet svůj zahraniční dluh. IIF zastupuje velké banky. Na riziko rychle se zhoršující schopnosti Ruska obsluhovat svůj zahraniční dluh upozorňují také ratingové agentury.