Rusko poprvé přiznalo ztráty při agresi na Ukrajině, ale bez upřesnění

Sestřelené letadlo v Kyjevě

Sestřelené letadlo v Kyjevě Zdroj: ČTK / AP / Oleksandr Ratushniak

Ukrajinští vojáci procházejí kolem úlomků sestřeleného letadla v Kyjevě
2
Fotogalerie

Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že při bojích na Ukrajině utrpěla ruská armáda ztráty. Mluvčí Igor Konašenkov, citovaný agenturou TASS však žádné konkrétní údaje neuvedl. Tvrdil ale, že ruské ztráty jsou "mnohonásobně menší než počet zlikvidovaných nacionalistů", čímž měl zjevně na mysli Ukrajince bojující proti agresorům.

"Ruský vojenský personál prokazuje odvahu a hrdinství při plnění bojových úkolů speciální vojenské operace. Bohužel mezi našimi druhy jsou mrtví a zranění,“ prohlásil Konašenkov. Podle údajů Kyjeva jich je už přes 4000.

"Ale naše ztráty jsou mnohonásobně menší než ztráty zlikvidovaných nacionalistů," pokračoval generál. Hned pak rychle dodal: "A ztráty mezi vojáky ukrajinských ozbrojených sil“.

Konašenkov také přiznal, že někteří ruští vojáci padli do zajetí. V této souvislosti tvrdil, že "ukrajinští nacionalisté" několik zajatců mučí.

Konašenkov v podobném očerňujícím duchu již dříve obvinil ukrajinské síly, že na předměstí Kyjeva poblíž letiště Hostomelu začaly "masově" používat zakázanou munici s fosforem. V ukrajinských médiích nyní panují obavy, že by se ruské jednotky tímto obviněním mohly snažit zastřít vlastní použití této munice.