Rusové se k novým iPhonům dostanou i navzdory stažení Applu z trhu. Čekat ale budou měsíce

Apple představil řadu nových mobilů a hodinek. Rusové na ně můžou čekat až 120 dnů.

Apple představil řadu nových mobilů a hodinek. Rusové na ně můžou čekat až 120 dnů. Zdroj: Reuters

Rusové budou mít možnost koupit si nové telefony iPhone 14, přestože se jejich výrobce Apple stáhl z Ruska. Nákup iPhonů lidem v Rusku totiž umožní systém paralelního dovozu. Agentuře Ria Novosti to dnes řekl ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Americká společnost Apple nové telefony představila ve středu.

Rusko systém paralelního dovozu zavedlo v březnu, kdy povolilo maloobchodníkům dovážet zboží ze zahraničí bez povolení vlastníka ochranné známky. Manturov dnes odpověděl kladně na otázku, zda bude v rámci tohoto systému možné dovážet i nové telefony iPhone. „Proč ne? Pokud spotřebitelé chtějí tyto telefony kupovat, tak ano. Ta příležitost zde bude,“ prohlásil.

Apple zastavil prodej svých produktů na ruském trhu v březnu, týden po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Jeho telefony iPhone i další přístroje ale v ruských prodejnách zůstaly dostupné, protože maloobchodníci prodávají výrobky ze starších zásob a získávají nové přístroje prostřednictvím systému paralelního dovozu, uvedla agentura Reuters.

Ruský mobilní operátor MTS už dnes začal nabízet možnost předobjednat si některý z modelů nové řady iPhone 14. Upozornil však, že dodací lhůta může činit až 120 dnů, a vyhradil si právo na zrušení objednávky v případě potíží při dovozu.